DELA

Helsingfors stadsorkester till Åland i mars

Helsingfors stadsorkester kommer till Mariehamn. Under chefdirigenten John Storgårds ledning ger orkestern konsert i Alandica den 16 mars. Den nyheten släpptes vid kulturföreningen Katrinas årsmöte i söndags. På programmet står bland annat en åländsk orkestersvit av kompositören Truvor Svento. (På bilden dirigenten John Storgårds.)
Att Helsingfors stadsorkester, som är en av landets mest välrenommerade, kommer till Mariehamn innebär ett för Åland sällsynt besök av en fulltalig symfoniorkester på 60-70 musiker. Helsingfors stadsorkester grundades redan 1882 på initiativ av dirigenten Robert Kajanus och var Nordens första permanenta professionella symfoniorkester.
På repertoaren vid konserten i mars står Rokokovariationer av Tjajkovskij med Toumas Lehto som cellosolist, Sibelius symfoni nr. 2 och en Åländsk orkestersvit av Truvor Svento.


Seglats blev svit
Det sistnämnda stycket är, enligt Katrina-föreningen, mycket intressant. Det komponerades 1938 efter att Svento med sin familj under sommaren gjort en seglats i den åländska arkipelagen. Sviten har fem satser med benämningar som ”Kring Midsommarstången”, ”Oväder på Skiftet” och liknande. Helsingfors stadsorkester har en gång tidigare framfört sviten, i Malmö för många år sedan.
Truvor Svento härstammade från Viborg. Familjen var musikalisk. Truvors bror Rurik spelade altviolin i Helsingfors stadsorkester. Fadern, Reinhold Svento, var mångårig riksdagsman och senare även minister. Truvor Svento studerade juridik i Helsingfors men bedrev också musikstudier för Erkki Melartin. Svento stupade i vinterkriget den 23 december 1939 endast 29 år gammal.
Biljettköp och bokningar till konserten kan göras redan nu på Alandica.


Kammarmusik i augusti
Katrina kammarmusik den 2-7 augusti har som tema experiment och tradition. År 2010 är det Frederic Chopin och Robert Schumann år vilket kommer att märkas i det tiotal konserter som framförs. Publiken kommer att få höra flera uruppföranden . Bland artisterna kan nämnas den armeniska pianisten Marianna Shirinyan som återkommer.
– Många minns hennes fantastiska framträdanden. Sopranen Mari Palo och ackordionisten Veli Kujala är nya namn för nästa års kammarmusikdagar, skriver Katrina-föreningen i ett pressmeddelande.


Valde styrelse
Vid åresmötet förrättades också val av styrelse för kulturflöreningen. Valda blev Barbro Sundback (ordförande), Kaj-Gustav Sandholm, Gunnel Ekelund, Krister Norrgrann, Eva Meyer, Folke Ingman och Elin Sundback (ny) och som suppleanter Barbro Koskinen, Gölsom Ekblom och Inga-Lill Rödgård.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax