DELA

Här samsas akvarell och foto

De kallar sin utställning ”Trojanska hästar” och avser med det att det ofta finns något också under den yta man först ser i en bild. Men egentligen är det två skilda utställningar som akvarellisten Isa Hällström och fotografen Ingmar Lundberg visar på Galleri Skarpans.
På frågan om hur det kommer sig att man ställer ut tillsammans svarar Isa Hällström:
– Det var så att jag gjorde layouten och valde bilderna till den bok med fotografier och haikudikter som Ingmar gav ut tillsammans med Erik Andersson för några år sedan och i det sammanhanget frågade Ingmar om vi inte kunde ställa ut tillsammans.
Den beskrivningen håller också Lundberg med om.
– ”Forma tankar” hette boken, tillägger han.


Miljöfrågor
Nu disponerar de två var sitt rum i galleriet. Isa Hällström har fyllt sitt rum med akvareller som tillkommit under fjolåret. Bara en av målningarna är från 2006. Två av väggarna upptas av större serier med akvareller, den ena kallar hon ”Under vatten” och den andra ”Mot natten”. I den förstnämnda finns en mycket naturlig anknytning till detta med trojanska hästar.
– Vatten är vackert, men vad döljer sig under ytan, säger Isa Hällström som också tidigare arbetet med miljöproblematiken som motiv.
Många minns hennes installation med blålackerade höstörar.


Flödande färger
I sina akvareller arbetar Isa Hällström mycket med vått-i-vått. Det är inget småpetande utan hon låter färgen flöda.
– Jag utgår alltid från färgerna, kombinerar färgpigment för att se hur de arbetar tillsammans. Sedan är det vattnets tur, berättar hon.
Resultatet blir arbeten med mycket av spontanitet som gör det möjligt att upptäcka nya dimensioner och bottnar efter hand.


Bresson-inspirerat
Ingmar Lundberg visar både gårdag och nutid i sina bilder. Utställningen är uppdelad i två avdelningar, en svartvit och en i färg. Äldst bland de svartvita bilderna är en bild från Gröna Lund tagen redan 1958. ”Jag är ingen ängel”, kallar han den och medger gärna att den är Bresson-inspirerad. (Henri Cartier-Bresson 1908-2004.)
– Liksom Bresson vill jag att allt skall vara klart när bilden tas, att inget skall manipuleras i efterhand. Bresson gjorde ju inte ens några beskärningar men riktigt så strikt har inte jag varit utan nog kunnat skära bort oväsentliga detaljer, säger han.
Den svartvita serien visar, enligt Lundberg, hela livet. Från det nyfödda barnet till ålderdomens skröplighet.


Minimalism
Om de svartvita bilderna representerar ett klassiskt foto så representerar färgbilderna mera av Ingmar Lundbergs nyare, minimalistiska, stil. Det är också här hans trojanska hästar i utställningen finns. Med bilderna vill han bland annat ta ställning mot skrämmande företeelser som till exempel det våld som barn utsätts för.
Liksom tidigare fortsätter Lundberg att arbeta helt icke-digitalt och med film även om han vid övergången från svartvitt till färg också lämnat det egna mörkrumsarbetet.
Utställningen ”Trojanska hästar” har vernissage i kväll, torsdag, kl. 18-20 och kan sedan ses i galleriet till den 29 mars.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax