DELA

Handlingskraft med handkraft

Sylvia Karlsson gick i småskolan beundrade hon fröken Gottbergs jämna efterstygnsrader. Sedan dess har all slags handarbete varit hennes stora intresse.
– För mig har handarbete aldrig varit förspilld kvinnokraft, som man sa förr i tiden. Tvärtom vittnar handarbete om skaparkraft, tålamod och kreativitet.
Nu ställer hon ut på Galleri Fäktargubben i Mariehamn.
Det första vitbroderiet Sylvia Karlsson gjorde ritade hon efter sin mammas lilla bufféduk. Duken har tvåhundra broderade blad och tvåhundra hål.
– Det mesta som jag broderar har en gammal originalförlaga.
Sylvia Karlsson brukar inte ta tid på hur länge det tar att göra ett handarbete klart, men för en knypplad duk har hon gjort ett undantag. Den tog 350 timmar att förfärdiga.
– Det är inte svårt, varken att brodera eller knyppla, men man skall ha tålamod och ett visst anlag för ordning och reda.


Loppisfynd
Sylvia Karlsson gillar utmaningen i att handarbeta, samtidigt som det ger en möjlighet att bevara gamla traditioner och ett gammal hantverk.
– Det är viktigt att tekniken bevaras och att någon fortfarande kan använda sig av dem. De gamla mönstren vittnar om stor handskicklighet.
Dukarna använder hon ofta – hittills har fläckarna gått att tvätta bort.
En del gamla mönster har hon hittat på Åland, andra har hon hittat på loppis.
– Det har hänt att jag hittat ett påbörjat arbete på loppis som jag köpt och gjort klart.
Sylvia Karlssons arbeten finns på Fäktargubben fram till sista januari. Vernissage blir det på lördag mellan klockan 12 och 14.KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 467

Foto: ERKKI SANTAMALA