DELA

Gryningsförfattaren

Mikael Paasikivi är författaren som helst skriver i gryningsljuset.
Karaktärerna till sina åländska deckare hittar han i verkligheten, bland ålänningarna.

Huvudpersonen i Mikael Paasikivis böcker är kriminalkommissarie Ulla Johansson. Hon var med i den första boken, Guld i blodet, och är också brottsutredare i den andra boken, Spindeln i stenen. Hon är ålänning och polis.
Är det Camilla Hägglund?
– Nej, det är det inte. Jag letade efter en stark karaktär och fann en kvinnlig polis på Åland som uttalade sig i media. Jag ville dessutom ge Ulla ett djup genom ett engagemang ungdomsaktiviteter, som karate.
Så det är Eva Fellman?
– Hm, det vill jag inte säga. Eva Fellman utövar väl judo.
Hur var det att kliva in i en kvinnas karaktär?
– Jag har varit gift i snart 27 år, så jag har viss erfarenhet av hur kvinnor tänker. Efter att jag bestämt mig för att ha en kvinna som huvudperson har jag försökt tänka ur ett kvinnligt perspektiv. Det har varit utmanande och intressant.
Hur skriver man spänningslitteratur?
– Att bygga upp en spänning är inte särskilt komplicerat. Att hålla uppe spänningen i hela boken, det är däremot svårt. Det är modernt att säga att saker är utmanande nu för tiden, men att skriva spännande sida efter sida är direkt svårt.
I den första boken var historien i högsta grad närvarande. Är historiska händelser en inspiration också i uppföljaren?
– Den här boken studsar på andra världskriget och vad nazisterna gjorde. Läsaren får följa Ulla Johansson till Sevilla i Spanien där ett fartygsrederi gör grön-vita båtar.
Fiktion eller verklighet?
– Fiktion.
Du rör dig hela tiden mellan historia, verklighet och fiktion?
– Min romanidé är att skriva om historiska händelser som huvudpersonerna kastas in i. Jag vill ha en klangbotten av sanning i boken och tycker att historiska händelser är spännande och förklarar mycket av det som händer idag.

Läs hela intervjun i dagens papperstidning.

Text: Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax