DELA

Greta Sundström sjunger på ny skiva

Lagom till midsommar kom Greta Sundström med sin femte skiva. ”Håll alla dörrar öppna” heter den och skiljer sig från hennes tidigare skivor som alla varit instrumentala. På den nya skivan finns tio låtar, alla med sång.
– Jag far ju mycket runt och spelar på olika ställen och då sjunger jag också. Därför har jag ofta fått frågan om jag inte har någon inspelning med sång och med den här skivan har jag gjort slag i saken, säger Greta Sundström som numera är bosatt på Jurmo i Brändö.


Sång och spel
Men dragspelet finns naturligtvis också med på den nya skivan och instrumentalt har hon också uppbackning av Kalle Jansson och Torbjörn Engman, på gitarr, samt Mats Perämaa på trummor.
Skivan är inspelad i Torbjörn Engmans Studio Garaget på Snäckö. För arrangemangen till låtarna har Greta också samarbetat med Engman.
– Det är en riktig skärgårdsproduktion, säger hon glatt.


Efterfrågat
”Håll alla dörrar öppna”, heter skivan efter inledningsspåret av Barbro Hörberg, en stämningsfull och vacker låt som anger inriktningen också i övrigt. Greta Sundström har helt enkelt valt att ta med låtar som hon själv gillar och som hennes publik frågar efter. Därför finner man på skivan stämningsfyllda visor som Bengt Ahlfors ”Har du visor min vän” och Barbara Helsingius ”Jag visste så väl” men också ett örhänge som ”Små Nära ting”, med svensk text av Ture Nerman. En låt om många vill att hon skall bjuda på när hon är ute och spelar och sjunger.


Också dansbart
Sammantaget beskriver Greta Sundström musiken på skivan som en blandning med inslag av visa, dansband och country. Man kan bara lyssna till den, men genomgående är arrangemangen gjorda så att det mycket väl går att dansa till låtarna. Det dansanta och rytmiskt säkra är ju något som också utmärker Gretas tidigare inspelningar. Det hörs att hon spelat mycket till dans.
Skivans sista spår, ”Det magiska handslaget”, är hennes egen komposition med countryinspirerat arrangemang av Torbjörn Engman.
För skivutgivningen har Greta Sundström fått stöd av landskapets kulturdelegation och Åbolands svenska kulturfond.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax