DELA

Göran Forsmark till Åland

Göran Forsmark, känd från bland annat filmer som ”Jägarna”, ”Beck” och populära tv-serien ”Skärgårdsdoktorn” spelar komedi med Teater Kuling i sommar. Pjäsen ”Kom igen Charlie” har premiär i Badhusparken den 26 juni. (Bilden från Göran Forsmarks besök på Åland i fjol med ”Mannen från Malmberget”.)
Göran Forsmark har också tidigare spelat för en åländsk publik. I december i fjol var han här på en miniturné i Mariehamn, Jomala och Föglö med enmansföreställningen ”Mannen från Malmberget”. Då sade han också i en intervju för Nyan att han gärna skulle komma igen. Nu blir det alltså av.


Kan få sällskap
Pekka Sonck i Kuling berättar också att Forsmark ännu kan få sällskap av de rikssvenska skådespelarna Richard Turpin och Sara Isaksson, men för deras del är allt ännu inte klart.
– Vi fick mindre stöd av kulturdelegationen för sommarproduktionen i år så vi måste försöka klara det ekonomiska på något annat sätt men ännu är lösningen inte klar, säger Sonck.


Ålänningar
Utöver Forsmark fylls rollerna till största delen av åländska proffsskådespelare Matts Stenlund, Marc Svahnström, Soffi Sonck och Pekka Sonck själv som också har hand om regin. I en del mindre roller medverkar dessutom amatörkrafter.
”Kom igen Charlie”, som amerikanen Larry Sue skrev i mitten av åttiotalet, har varit en mycket spelad pjäs runt om i Norden. Pekka Sonck känner den väl eftersom han tidigare satt upp den på finska stadsteatern i Vasa. Över allt där den spelats har den dragit bra med publik. Efter urpremiären i USA gavs den över 700 gånger på en off-Broadwayteater och på Boulevardteatern i Stockholm gick den 1998 hela 230 gånger.


Allvar i botten
Pjäsen som på engelska heter ”The foreigner” utspelar sig på ett litet förfallet pensionat i den amerikanska Södern. Huvudpersonen Charlie Baker är djupt deprimerad och vill inte prata med någon. För att slippa prata lurar han sin omgivning genom att spela oförstående utlänning. Charlie hamnar snart i en härva av förvecklingar och hotas till livet av Ku Klux Klan…
Trots det i grunden allvarliga temat, främlingsfientlighet, är det en mycket rolig pjäs.
– Den lämpar sig inte för mindre barn, men kan nog ses också av familjer med barn från 8-10-år, säger Sonck.


Egna slutsatser
Någon anpassning av pjäsen till åländska förhållanden har inte gjorts utan miljön är, liksom i originalet, ett pensionat i Georgia.
– Det finns ju inget Ku Klux Klan på Åland, eventuella paralleller får åskådarna själva dra, säger Sonck.
Premiär blir det alltså efter midsommar, tisdagen den 26 juni, i Badhusparken i Mariehamn och man ger sedan tolv föreställningar fram till den 13 juli.

jan.kronholm@nyan.ax