DELA

Gör romandebut i Sverige

”Låtskrivarens känslighet för vibrationer” är titeln på den roman som Fredrik Karlsson debuterar med i vår. Karlsson, som är född och uppvuxen i Mariehamn, har utbildat sig till läkare i Sverige och arbetar numera i Växjö. (Bilden från förlaget Bakhåll.)
Det är det svenska förlaget Bakhåll som ger ut Karlssons debutbok. Romanen beräknas utkomma den 5 juni, uppger man på förlaget.
Fredrik Karlsson, som är född 1976, berättar i Svensk Bokhandels nummer om vårens svenska bokutgivning att han började skriva på allvar under högstadie- och gymnasietiden då han också skickade manus till olika förlag. Bland tonårens litterära favoriter nämner han John Updike och Charles Bukowski men också Joel Pettersson.
Kafka, Karl Vennberg, Harry Martinson, Eyvind Johnson, Bellman, Bob Dylan, Evert Taube, Dostojevskij och Tjechov och serietecknare som Robert Crumb, Harvey Pekar och Daniel Clowes kunde jag också nämna, även om jag har svårt att se någon enstaka författare som mitt dominerande föredöme, konstaterar Karlsson.
Han berättar att han efter gymnasiet åkte till Umeå och gick på läkarutbildningen där i fem och ett halvt år. Det var under slutet av den perioden som han började skriva på den roman som Bakhåll nu ger ut.


Två år på Åland
År 2001 tog Fredrik Karlsson examen och utförde därefter sin tvååriga, så kallade AT-tjänstgöring hemma på Åland. Det var under den perioden som han avslutade romanen även om han senare redigerat den vid ett par tillfällen. Karlsson bestämde sig för att bli röntgenläkare och vikarierade ett tag i Gävle innan han kom till Växjö där han fick en så kallad ST-tjänst 2004.
– Jag har fortsatt skriva, även om tempot dragits ner lite på senare år och jag har ett antal andra romaner och en hel del noveller som ligger i manus, säger han i Svensk Bokhandel.


”Om livet”
Han avslöjar också i presentationen i Svensk Bokhandel att ”Låtskrivarens känslighet för vibrationer” handlar om Peter ”som trälar på långvården i en stad i norra Sverige, fast besluten att bryta igenom som låtskrivare medan hans ambitiösa flickvän sedan högstadiet, Märta, tar sig genom både läkarutbildningen och deras förhållande”.
– Om livet i stort och smått, om livet som alltid verkar levas någon annanstans, om livet som alltid förändras men aldrig som vi tänkt oss handlar min bok, berättar han.
Nyan har varit i kontakt med Fredrik Karlsson som dock inte i detta skede vill ge några intervjuer kring sin bok och sitt skrivande.


Bakhåll
Bokförlaget Bakhåll eller ”Bakhåll printers and publishers” i Lund, som ger ut Karlssons roman, är ett förlag som inriktat sig på utgivning av skönlitteratur, grundat 1980 med eget tryckeri och bokdistribution. Förlagets böcker säljs via bokhandeln men i hög utsträckning också direkt via postorder. Förlaget betraktas som lite av ”underground” i den svenska förlagsvärlden, både i fråga om utgivningen profil och att förlaget inte anstränger sig för att synas i storstadspressen och på tv-arenorna utan väljer att informera om sin existens och utgivning via andra fora.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax