DELA

Geta poesi och visa i naturens amfiteater

Författaren Birgitta Boucht riktade en träffsäker spark mot bli-en-bättre-människa-hysterin när hon uppträdde i naturens egen amfiteater på Getabergen under poesifestivalen i Geta. (På bilden Värmlandspoeten Bengt Berg med solskydd.)
Det var en smått overklig dag i lördags. Havet låg turkosblått och nästan blankt mot den ljusa sommarhimlen. Söt doft av solvarma tallar, ljum bris utifrån det stora öppna, först sju och sedan tretton segelbåtar som rörde sig sakta, sakta.
Under oss bara berget – en miljövänlig rumpgrill. Och tystnaden, vindens sus, bofinkens drill och Kjell Frisks trolska flöjt med bjällerklang.
En sådan dag är det lätt att vara poet.


Tre poeter
De tre författarna och poeterna Birgitta Boucht från Finland, Katarina Gäddnäs från Åland och Bengt Berg från Värmland i Sverige läste egna dikter inför en rätt talrik publik. ”I sämsta tänkbara sällskap” var rubriken, tagen från en av Birgitta Bouchts dikter som hon i sin tur har inspirerats av via ett brev hon fick för några år sedan av en man som tycker så illa om hösten därför att det är då som alla kursprospekt droppar in i brevlådan.
– Man ska banta, lära sig nya språk, bättra på sitt utseende, och allt backas upp av samhällsandan och medierna. Jag svarade honom att han skulle försöka blir en sämre människa i stället och strunta i alla goda råd.


Hemlig organisation
Dikten – förresten en hel diktsamling med samma namn – skrevs för alla dem som inte orkar följa de hurtfriska råden och som inte har svar på alla frågor.
– Man har rätt att inte orka. Och vi behöver inte ha svar på alla frågor. Om ni tar diktens innehåll på allvar så blir ni medlemmar i Sämsta tänkbara sällskap, en hemlig organisation som var och en odlar i sitt hjärta.
”Jag skjuter upp att duscha – som vanligt. Jag drömmer om konsten att ligga andra till last, och om att inte vara sopran i kyrkokören”. Så lyder ett par av raderna i dikten.
Som avslutning deklamerade ordtrollaren professor Erik Andersson en pinfärsk sonett som han skrivit stunden före, fulländad i form och rytm:
En fyrväppling som deltar i alla evenemang under poesifestivalen är Anders Westerlund, Gunilla Olsson och Åke och Lisbeth Rosander. Alla fyra bor i Sverige, men Anders, vars pappa är född och uppvuxen på Äppelö i Geta och som sommarbor i Östergeta, ingår i arrangörsstaben.
– Och vi är ständiga gäster på Geta poesi och visa. Varje år händer det något nytt, nya spelplatser och nya poeter.
Anders Westerlund berättar att över 90 poeter gärna hade velat medverka i festivalen.
– Festivalen är så liten, och därför blir den så trevlig för poeterna och vissångarna. Kärleksfullt, liksom, i kombination med naturen här ute.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450

erkki.santamala@nyan.ax