DELA

Ger nordisk sommarkonsert

– Somriga sånger på svenska.
Så sammanfattar sopranen Sofie Asplund repertoaren när hon och pianisten och studiekamraten Staffan Johnsson ger i två konserter den kommande veckan.
”Sommardag” har man kallat konserterna i S:t Mikaels kyrka i Finström på måndag, den 11 juni, kl. 19.30 och i S:t Görans kyrka i Mariehamn på tisdag, den 12 juni, kl. 19.


Vadstena
Sofie Asplund är välbekant på Åland där hon studerade för Catherine Frisk Grönberg vid Ålands musikinstitut. För två år sedan kom hon in på Vadstena folkhögskolas musiklinje där hon fick Anders Dühring som sångpedagog. Det senaste läsåret har hon studerat kammarmusik, en 40-poängskurs som folkhögskolan håller i samarbete med Linköpings universitet. På våren gjorde hon rollen som Susanna i musiklinjens uppsättning av ”Figaros bröllop” på Gamla Teatern i Vadstena.
Staffan Johnsson, som kommer från Markaryd i Småland, har studerat i Växjö och kom därefter också han till Vadstena folkhögskolas musiklinje där han, liksom Sofie, under det senaste läsåret gick på kammarmusikkursen.


Gjorde egen cd
Som slutarbete gjorde Sofie och Staffan en egen cd-skiva med elva nummer. Svensk och nordisk musik, men också Beethoven och Debussy finns på skivan.
– Vi har gjort allt på skivan själva från början till slut, säger Sofie och konstaterar att det vara både jobbigt och intressant.
Skivan som de kallar ”En dag i skogen” kan köpas i samband med konserterna.


Kända sånger
På programmet står musik av bland andra Sibelius, Grieg, Stenhammar och Rangström. Välbekanta somriga sånger samt också några pianostycken. Konserten inleds med Peterson-Bergers välkända ”Intåg i sommarhagen” och avslutas med Sibelius lika så välkända ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte” (med text av Runeberg).
Publiken får texterna på papper för att bättre kunna följa med.
I juli och augusti ger Sofie och Staffan också konserter i Småland och i Skåne och det blir också en konsert till på Åland, i juli i Lemlands kyrka.


Fortsatta studier
Båda sommarjobbar i hemtjänsten, Staffan i Småland och Sofie i Mariehamn men till hösten blir det fortsatta musikstudier.
– Jag skall börja studera vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus i Danmark, berättar Staffan.
– Där har också jag kommit in, men det kan också hända att jag börjar studera i Stockholm där jag både kommit in på Kulturama och på en annan folkhögskola. Det avgörande är vilken sångpedagog jag kan få, säger Sofie.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax