DELA

Gamla hus är hennes favoritmotiv

Gamla hus hör till de favoritmotiv som Inga-Lis Johansson (bilden) gärna fäster på akvarellpappret. Sjökvarteret i Mariehamn med dess båtar och skutor gillar hon också, liksom miljön kring ÅSS paviljong.
Just nu ställer hon ut på Möbelmarknaden i Strandnäs i Mariehamn.
Inga-Lis Johansson är född i Sundsvall i Sverige men hennes föräldrar kommer från Sydösterbotten och hon har själv länge varit bosatt i Kristinestad, en miljö som är rik på hennes favoritmotiv. Kattpiskargränden och många andra gamla trähuskvarter är välkända för henne.
Redan som nyutexaminerad hemsyster kom hon som 19-åring till Åland och efter ett långt uppehåll är hon nu tillbaka här sedan fyra år. Hon arbetar inom äldreomsorgen med tjänst på Sunnanberg i Saltvik och är bosatt i Kvarnbo.


Miljöer
Bland motiven på utställningen kan man finna en Kvarnbomiljö, men en viss dominans av Mariehamnsmiljöer råder bland de omkring fyrtio akvareller hon ställer ut. Men här kan man också finna motiv från bland annat Ramsholmen i Jomala, från Föglö och från Kastelholm. Det är övervägande realistiska, avbildande, målningar där just motivet, miljön, är av central betydelse. Något blommotiv kan man också finna.
Inga-Lis Johansson berättar att hon målat länge och prövat på olja, akryl, pastell och även gjort grafik. Under åren i Kristinestad förkovrade hon sitt kunnande genom att delta i distansstudier vid Sydösterbottens konstakademi vid folkhögskolan i Yttermark.


Helst akvarell
Även om hon prövat på olika tekniker så konstaterar hon att akvarellen passar henne bäst.
– Den får jag ut mest av, konstaterar hon.
Sin första egna utställning höll hon 1994 och sedan dess har hon visat sina målningar både i samutställningar och på egen hand. Hon har ställt ut i Stockholm, på Galleri Castor och i Christina Schollins Min lilla bod.
På Åland har hon ställt ut i personalutställningar på Sunnanberg, men utställningen på Möbelmarknaden är hennes första helt egna Ålandsutställning.
Utställningen har ingen vernissage, men kan ses till den sista november.

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax