DELA

Första bokmässan i Alandica på lördag

På lördag är det dags för årets åländska bokmässa. Det är den elfte mässan i ordningen och deltagarna är flera än på länge.
Ny mässplats är Alandica och man bjuder också på ett späckat författarprogram. (På bild arrangörer och författarrepresentanter: Ben Johans, Gunnar Johansson, Ann-Christin Waller, Gunnel Ekelund, Ann-Gerd Steinby och Nina Westerback.)
Den åländska bokmässan är ett för Åland ganska unikt evenemang såtillvida att man inte får något direkt ekonomiskt stöd för arrangemangen.
– Vi har aldrig fått ett penni i bidrag. Gunnar Johansson brukar förhandla om hyran och försöka få den så låg som möjligt, sedan bestämmer vi bordens pris utgående från det, säger Ben Johans som tillsammans med Johansson och Gunnel Ekelund sitter i arbetsgruppen bakom mässan.


”Närmare centrum”
Efter att ha startat i Röda korsgården, fortsatt i Ålands museum och Ålands lyceum håller man alltså nu till i Alandicas foajé.
Gunnar Johansson berättade vid gårdagens presskonferens att man nu har 32 bord av olika storlek bokade. I fjol var borden 25 och omkring 600 personer letade sig då till Ålands lyceum. Nu hoppas han på fler besökare.
– Alandica ligger ju närmare centrum, säger finströmaren med glimten i ögat.


Flera nykomlingar
Bland dem som hittills anmält sig finns också en hel del nykomlingar och sådana som kommer tillbaka efter en tids uppehåll. Nya är bland andra Ålands skivbörs, Ålands hästavelsförening, Kaj Forss, Greta Sundström, Yngve Påvall och Ulvens döttrar.
Ålands sjöfartsmuseum finns också med i år eftersom museet stängts för renovering och Sjöhistoriskt årsskrift för Åland utkommer i veckan.


Bok- och skivsläpp
Bland sådana som förlagt utgivningspremiärer till mässan finns:
-Pernilla Lindroos och Lasse Sundblom med barnboken och cd-skivan ”Arthur är bäst”
-Klaus Rahikainen med ”Ordning ur kaos”
-Geta sockensällskap med ”Getakrönikan 3”
-Ålands telehistoriska förening med ett nytryck av telefonkatalogen från 1911
-Kökar hembygdsförening med cd-skivorna ”Systrarna från Kökar” och ”Jakt & bröllop – historia och seder på Kökar”
-Andy Horner med kalendern ”Åland i örnperspektiv”.
-Hästavelsföreningen med ”Hundra år i hästväg”.


Inledning med Maja
Det författarprogram som pågår under hela dagen inleds kl 11.15 med ett samtal mellan författarna Ann-Christin Waller, Ann-Gerd Steinby och kulturjournalisten Eva Nyberg kring hundraårsaktuella Anni Blomqvists romanfigur Stormskärs Maja. ”Stormskärs Maja – myt och verklighet” är rubriken och arrangör är Ålands kulturstiftelse.
Bland aktuella författare som man kan möta under dagen finns, utöver de nämnda, Vibeke Voigt, Sonja Nordenswan, Nalle Valtiala, Kjell Ekström, Britt Marie Trensmar och Gerd-Karin Nordlund.
Esboförfattaren Valtiala, som i höst kommit ut på Åländska PQR, är årets gäst utifrån.


Inspiration och pris
Ålands litteraturförening och Ålands biblioteksförening medverkar också på årets mässa. Nina Westerback, ordförande i litteraturföreningen, berättar att man bland annat har bokbord och säljer böcker från tidgare bokcirklar.
Hon berättar att biblioteksföreningen mellan kl 12 och 15 håller en inspirationsdag i ett av rummen i Alandica med Agneta Salmela-Möller som föreläsare. Dessutom delar biblioteksföreningen kl 15.30 ut det första Elsa-priset. Priset har tillkommit på Isela Valves initiativ och skall gå till en person med engagemang för biblioteksarbetet.
Entrén till mässan är fri.
– Men böckerna kostar förstås, inflikar Gunnar Johansson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax