DELA
Foto: John Nyholm

Nyskrivet klassiskt om miljön i kväll

Den finsk-färöiska flöjt- och gitarrduon HAV framför fem nyskrivna stycken klassisk musik som på olika sätt tangerar miljöfrågor.

HAV, som består av flöjtisten Marianne Sihvonen och gitarristen Alvi Joensen, uppträder i S:t Görans kyrka i Mariehamn i kväll klockan sju. Konserten är en del av ett projekt som har fått namnet ”Jorden i mig” efter en dikt av Jonas Gren.

Konsertprogrammet består av fem nykomponerade stycken av fem tonsättare från runt om i Norden: Anne Berg, Mads Emil Dreyer, Ville Raasakka, Ylva Fred och Sunleif Rasmussen.

”Nästan tropiskt”

Deras konsert har fört både Sihvonen och Joensen till Åland för första gången.

– Det verkar nästan tropiskt. Det finns väldigt fina byggnader här längs med stranden när man kommer med båten, berättar Joensen om sina första intryck.

Tonsättarna har valt olika motiv att fokusera på i sina verk, men miljöfrågor är den röda tråden som löper igenom de fem verken.

– Alla verk handlar om miljön, berättar Sihvonen.

HAV beskriver sig som en nordisk duo, och Sihvonen förklarar att det är orsaken till att de ville hålla en konsert på Åland.

– Åland verkar väldigt nordiskt, så vi tyckte att det var en bra idé att ha en konsert här.

En tankeställare

De hoppas att också personer som inte är särskilt intresserade av den här formen av musik ska ta sig till konserten. Sihvonen uppmanar dem som tycker att ny klassisk musik är svår att förstå till att inte oroa sig om det känns svårbegripligt.

– Ny musik kan kännas lite svår att förstå, men man behöver inte förstå allt. Det är bara att njuta av mycket olika ljud, att bara sitta där och lyssna.

Joensen hoppas att publiken ska reflektera över naturen och fundera på vad som görs för att skydda den.

– Jag hoppas att de får en tankeställare.