DELA

Finsk pojkes Ålandssommar blir blir utställning

En finsk pojkes upplevelser av Önningeby en sommar på sextiotalet blir en utställning i Önningebymuseet till sommaren. Utgående från Jorma Heikkonens (på bilden lillsammans med hustrun Leena) fotoalbum skapar Kjell Ekström en utställning som speglar ett språkbad som gav en positiv bild av Åland och svenskan.

– På 1960-talet var det ännu vanligt att gårdarna i Önningeby hade sommararbetare från finska fastlandet. Man sade allmänt att man hade ”finsk pojke” eller ”finsk flicka” på gården. Det var hel enkelt finskspråkiga ungdomar som kom på svenskt språkbad, berättar Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening.

– Jorma hade sin kamera med och fotograferade en del. Bilderna klistrade han in i sitt fotoalbum och bildtexterna skrev han på svenska. I albumet klistrade han även in resebiljetter och bioannonser och annat som berörde sommarens aktiviteter.

Nu blir fotoalbumet utställning i Önningebymuseet förhoppningsvis redan nästa sommar. Albumet skall skannas och sedan görs förstoringar som ramas in.

– Genom åren har hundratals finska ungdomar sommararbetat på gårdar i Önningeby och förstås även i andra byar på Åland. Många hade kamera och det skulle vara oerhört värdefullt om fler av deras bilder och minnen samlades in. Många av dessa finska ungdomar fick en positiv bild av Åland och svenska språket, säger Kjell Ekström.

Läs mera i dagens, onsdagens, Nyan.

JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax