DELA

Filmpremiär i Önningeby

I går kväll hade dokumentärfilmen ”Bland kor, björkar och paletter” premiär. Filmen handlar om Önningebykolonin och Önningebymuseet.
– Önningeby har en oerhört intressant historia, säger filmaren Per-Ove Högnäs. (Bilden ur en målning av Victor Westerholm.)
På uppdrag av Önningeby hembygdsförening och Önningebymuseets vänner har Per-Ove Högnäs gjort en film om Önningebykolonin och Önningebymuseet. Filmen ska användas som informationsfilm på museet, den ska visas i skolor och den ska fungera som marknadsföring av museet.
– Tanken är att filmen ska textas både på finska och engelska, säger Högnäs.
Kjell Ekström har skrivit manus till filmen och det är också han som stått för research. Berättarrösten är Siv Ekströms, och musiken i filmen är komponerad av estniske tonsättaren Arvo Pärt.
– Det passar bra med tanke på att estniska konstnärer också ingick i Önningebykolonin, säger Högnäs.


Gamla fotografier
Filmen är 18 minuter lång. Under dessa minuter får tittaren lära sig vem konstnären Victor Westerholm var, hur det kom sig att han flyttade till Åland och hur det gick till när han startade Önningebykolonin. En intervju med Kjell Ekström och filmade sekvenser från Önningeby, Knutsbodabergen och Signilskär blandas med gamla fotografier och bilder på tavlor som Önningebykolonisterna målat.
– Att använda mycket stillbilder och bilder på tavlor är enda sättet att bygga en sådan här film. Om man hade gjort en längre film och om man hade haft en större budget hade man kanske blandat med dramatiserade sekvenser, men det finns ju möjligheter att spinna vidare på den här filmen om man vill göra det längre fram, säger Högnäs.
Han tillägger att det var ett medvetet val att hålla filmen kort.
– Eftersom det är museibesökare som ska se den.

MALIN LUNDBERG