DELA

Film på Savoy åtminstone till mitten av mars

Renoveringen av Savoy som skulle ha kommit i gång i början av året skjuts åtminstone fram till mars på grund av den stadsplaneändring som behövs.
Det betyder också att samarbetet kring bioverksamheten med fastländska Kino City fortsätter tills vidare.
På fredag har ”Valkyria” med Tom Cruise premiär i Mariehamn samtidgt som Sverige och Finland och i februari skall Mariehamn få ”Män som hatar kvinnor”, byggd på Stieg Larssons succéroman, samtidigt som filmen har världsurpremiär i Sverige.
Biograffastighetens ägare Patrik Landell säger till Nya Åland att han hade hoppats komma i gång med renoveringen av biografen tidigare men att den stadsplaneändring som är nödvändig måste få ta sin tid.
Han hoppas på ett beslut inom kort men sedan skall ändringsförslagen också ställas ut till påseende. Han beräknar därför att något slutligt besked om stängning och renovering av biografhuset inte kan komma förrän tidigast i mitten av mars.
– Lite synd är det om vi inte kan visa film under sommaren då vi har mycket turister på besök. Förra sommaren visade sig ju gå riktigt bra, säger han.


Vera i Alandica
Landell beklagar att osäkerheten lett till att man inte kunde boka in filmfestivalen Vera som ju traditionellt hållits i Bio Savoy. Festivalen, som genomförs den 13-14 mars kommer nu att genomföras i Alandica kultur och kongress.
– I framtiden är filmfestivalen givetvis välkommen tillbaka till Savoy, säger Landell.
Sedan förra sommaren samarbetar Savoy med fastländska biografkedjan Kino City som driver egna biografer i Vasa, Jakobstad, Kemi och Riihimäki. Enligt Landell har samarbetat fungerat bra.
– De har ju stor erfarenhet av biografverksamhet, konstaterar han.


Fortsätter gärna
På Kino City säger Juanita Adams att man är beredd att fortsätta samarbetet kring Savoy så länge det bara går, innan det är dags att sätta i gång med renoveringen. Hon låter dessutom förstå att Kino City gärna är med och driver Savoy efter en renovering.
– Visst är vi intresserade av att fortsätta säger hon.
Enligt Juanita Adams visar erfarenheterna från hösten att det går att få verksamheten i Mariehamn lönsam.


Brett och snabbt
Receptet är, enligt henne; att hålla ett brett utbud och att få premiärfilmer till Savoy.
– Som till exempel det här vecksoslutet då vi har premiär på ”Valkyria” med Tom Cruise samtidigt som filmen går upp i Sverige. Och den andra filmen ”Yes Man”, en komedi med Jim Carrey, flyttar vi en dag tidigare än normalt från Riihimäki för att den skall kunna visas på Savoy redan på fredag.


Pangstart i juli
En riktig pangstart fick man på Savoy i juli med ”Mamma Mia”.
– Premiärveckoslutet låg Mariehamn faktiskt på fjärde plats i hela landet, före många större städer.
Enligt Juanita Adams passar Mariehamn och Savoy bra in i Kino Citys koncept. I de fyra städer på fastlandet där man från tidigare har biografer är man också ensamma. Dessutom kan man ta över svenska filmer direkt för visning i Vasa, Jakobstad och Mariehamn utan att de först behöver textas.


Världsurpremiär
”Män som hatar kvinnor”, byggd på Stieg Larssons roman, är ett bra exempel på att filmer kan fås snabbt till Mariehamn
– När ”Män som hatar kvinnor” får sin världsurpremiär den 26 februari skall det också ske på Savoy, lovar Juanita Adams.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax