DELA

Film på heltid för Högnäs

Efter alla framgångar som filmare blir Per-Ove Högnäs nu sin egen. Han har sagt upp sin tjänst som etnolog vid landskapets museibyrå för att på heltid ägna sig åt sitt filmbolag, Pelago film.
– Jag kom till att jag inte kan göra två saker samtidigt och arbetet med film är så intressant och inspirerande att jag gärna vill fortsätta med det.
Per-Ove Högnäs har nu senast varit tjänstledig ett år från museibyrån för arbetet med Bomarsundsfilmen som hade premiär i samband med vårens Vera-festival. Han var tillbaka i tjänst på museibyrån i går men sade samtidigt upp sig och hoppas kunna sluta i mitten av oktober.
– Bomarsundsfilmen har nu fått också en engelsk version och vi arbetar aktivt på att få ut den till olika länder. Jag har också många andra idéer som jag småningom vill få tid att förverkliga, säger Högnäs.


Trivts med jobbet
Att lämna arbetet på museibyrån där han anställdes redan 1980 har dock inte varit något lätt val.
– Jag har ju trivts väldigt bra med det jobbet också. Det har varit både intressant och givande. Särskilt har jag gillat att få syssla med dokumentationsverksamheten, intervjua och filma och bygga upp bandarkivet.
Per-Ove Högnäs har bland annat dokumenterat spelmanstraditionerna i den åländska skärgården både på band och film. Han har för museibyrån gett ut skivor med upptagningar av äldre spelmän.
– Intressant har det också varit att få syssla med kulturminnesinventeringarna där vi nu täckt in alla åländska kommuner.


Måste ändå välja
Men Högnäs återkommer till att det blev nödvändigt för honom att välja och nu har han valt filmen på heltid.
Går det att leva på att göra film på Åland?
– Jag hoppas det. Tror åtminstone att det skall gå. Jag har hela tiden i mina produktioner haft ett gott samarbete med Finlands tv och även med Sveriges tv och har genom åren etablerat goda kontakter.
Per-Ove Högnäs första film – också den visad i tv – var ”Ro, ro till fiskeskär” från 1992 och handlade om livet på de gamla fiskeplatserna på Kökar. I ”Lång resa till möte” från år 2001 berättade han om sjömän som seglat på Gustaf Eriksons ms Degerö.
En av de mest mest uppmärksammade filmerna i han produktion är ”Den lyckliga kon” där han följer bonden Rune Jansson i hans vardag på Bergö.
För Bomarsundsfilmen var Högnäs producent medan Jonas Tuominen stod för regin. Samarbetet med Tuominen kommer att fortsätta framöver.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax