DELA

Festival för och med ungdomar

Snart äntrar flera nordiska pop- och rockband scenen på Idrottsgården. Den 22 november är det dags för NIPOP-festivalen.
– Jag hoppas att det kommer så många ungdomar som möjligt, säger projektledaren Robert Zetterqvist.
NIPOP-festivalen slår igång den 22 november på Idrottsgården i Mariehamn. Projektledaren Robert Zetterqvist vill visa upp ett kulturfält som ungdomar kan intressera sig för.
– Vi är många som jobbar för att ordna en rolig grej för ungdomar på Åland, säger han.
Utgångspunkten för festivalen är att visa att det finns en levande kulturscen inom Norden när det kommer till rock och pop. Därför har bland annat det norska punkbandet Surferosa bjudits in.
– Målgruppen för festivalen är ungdomar från 13 år och uppåt. Därför är det roligt med så unga artister och medverkande som möjligt, tycker Robert Zetterqvist.
Festivalen kommer att vara alkoholfri och det finns ingen övre åldersgräns.
– Alla som vill komma får komma, säger Robert Zetterqvist.


Olika genrer
Banden som kommer till festivalen spelar alla olika genrer, alltifrån gladpop till retro heavy metal.
Det svenska popbandet Those Dancing Days släppte sitt debutalbum ”In Our Space Hero Suits” den 9 oktober och är på turné i Europa.
– De åker direkt från England för att spela för ålänningarna, säger Robert Zetterqvist.
Those Dancing Days har spelat på bland annat Umeå Open, Hultsfredsfestivalen och Emmabodafestivalen, men för den som har missat dem kan man lyssna på deras låtar på www.myspace.com/thosedancingdays.
Det åländsk-svenska bandet Oriel Joans låtar har spelats på flera svenska studentradiostationer under hösten och även i P3.
– Jag hoppas att ett skivbolag hittar dem snart, säger Robert Zetterqvist.
Oriel Joans spelade på Pub Bastun den 28 december förra året, och för den som inte var där kan man lyssna på deras hemsida: www.myspace.com/orieljoans.
Övriga band som kommer till festivalen är de finska hårdrockskillarna Sturm und drang och Unga band-vinnarna The Pee Gee’s.
– Vi har en bra könsfördelning i år, det är nästan exakt lika många tjejer och killar bland artisterna, säger Robert Zetterqvist.
På festivalen kommer det att finnas tilltugg som kockelever från Ålands yrkesskola har varit med och tagit fram. Det bjuds på tunnbrödsrullar med kyckling eller tonfisk och det finns ett vegetariskt alternativ. Till det serveras ekologisk äppeljuice.
Förköpsbiljetter kostar 10 euro och finns på Ålandsbankens kontor i Sittkoffgallerian. Insläpp börjar klockan 18.00 och festivalen slutar klockan 23.20.

LINNEA FRIMAN