DELA

Fantasiutflykt med Pettson och Findus

Pettson och Findus förenar generationer, skriver Nyans recensent Matts Stenlund som sett Åbo Svenska Teaters turnéföreställning som just nu gästar Åland. 


Åbo Svenska Teater turnerar just nu med Sven Nordqvists ”Pettson och Findus” i dramatisering av Pekka Sonck. I onsdags spelade man i Alandica kultur och kongress auditorium i Mariehamn.
Det var en förväntansfull stämning redan från början, Barn i alla åldrar med godispåsen i ena handen och en vuxen i den andra. Fullt hus, en familjefest i november. Barnens kväll, de vuxnas kväll.
Det fantastiska med Pettson och Findus är att de förenar generationer. Litteraturen sagorna, illustrationerna, teatern och musiken ett förenande allkonstverk som fungerar. Barnen, som sådana här kvällar är de verkliga kultursnobbarna, skrattar ibland så att taket hotar lätta.


Barn är experter
I pausen hördes barn, med munnarna fulla med godis, diskutera inte bara Pettson och Findus utan också andra föreställningar och böcker de läst. En sexåring berättade stolt att detta var den tredje teatern han sett i höst.
Glädjande, men varför blir Nordqvists texter succé i vilken form de än är? De saknar ju de viktigaste ingredienserna i dagens kultur, nämligen våld, action och explosiva effekter. Jag tänker inte avslöja föreställningen, barnen vet redan vad som skall hända, de är experter.


Fantasifullt
Ofta i föreställningen får de berömda mucklorna komma till tals, ibland i stort format med teaterns medel. Sådant gör teatern överlägsen i sin form. Dockteater med höns, ugglor, maskteater fysisk med stora mucklor, pantomim när Pettson lyckas fånga en monsterfisk, allting används fantasifullt. Sådana effekter sätter barnens fantasi i rörelse också pedagogiskt eftersom barnens egen fantasi är med och skapar t.ex en lagom farlig monsterfisk.
Scenografin är renodlad vilket gör att situationerna blir tydliga. den är både exteriör och interiör, detta har har scenografen löst med att att göra kulisserna rena, i motsats till den kreativa röra som finns i Nordqvists illustrationer.


God ljudscenografi
I denna föreställning är ljudkulissen minst lika viktig som den som står på scenen. Olli-Pekka Lepovuori har här komponerat en ljudscenografi som väcker fantasin som i sin tur skapar en helt unik bild i varje åskådares sinnen. Konst när den fungerar som bäst.
Helheten visar ett bra samarbete av hela produktions gruppen.
Kort sagt en fantasiutflykt som rekommenderas till alla åldrar över tre år!

MATTS STENLUND


kultur@nyan.ax

Teater
”Pettson och Findus”
Turneföreställning med Åbo Svenska teater, Alandica 25 november. Findus Maria Lindeman, Pettson Bror Österlund. i övriga roller: Sofia Törnqvist och Niklas Grönholm. Dramatisering Pekka Sonck, regi: Jukka Aaltonen, scenografi och dräkter Jani Uljas, ljus Jouni Haavisto, ljud Olli-Pekka Lepovuori.