DELA

Fångar naturliga blickfång i bild

Hon gillar träd och skog och det syns också i den fotoutställning som Berit Sundman nu visar på Galleri Fäktargubben i Mariehamn.
”Naturliga blickfång” kallar Berit Sundman utställningen, där de 24 färgbilderna utgör en blandning av landskapsvyer och mera närgångna makrobilder. Att hon gillar att smyga in på blommor och insekter med sin digitalkamera ser man klart. Till utställningens mest anslående bilder hör närbilderna ur naturen.
– Jag fotograferar allt mer makrobilder, säger Berit.


Årets fotograf
Berit Sundman, som i vardagslag jobbar på posten, är född i Närpes i Österbotten men bosatt på Åland sedan 1974. Sedan 1990 är hon medlem i fotoklubben Obscura och det är mest på klubbutställningar, både på och utanför Åland, som hon hittills visat sina bilder.
Utställningen på Fäktargubben är hennes andra helt egna utställning. Den första höll hon i fjol i Mariehamns stadsbibliotek i samband med att hon blev utsedd till Årets fotograf inom Obscura.
Berit Sundman har under en följd av år medverkat i Obscuras kalender och hon fick 2007 utmärkelsen Årets bild.
– Obscura har betytt mycket för mig, särskilt sedan jag 1999 flyttade från Bamböle till Mariehamn och regelbundet kunde börja vara med på föreningens möten och andra aktiviteter.
Berit menar att man lär sig mycket av att diskutera med andra fotointresserade och se hur andra arbetar.


Fångar ögonblicket
Att Berit Sundman ofta har kameran med sig på sina promenader i och omkring Mariehamn gör att hon kan fånga ögonblicket och att många av hennes bilder får en otvungen naturlighet över sig. Ett gott exempel på det är de vackra vattrade molnformationer hon kunde fotografera under en promenad ute på Espholm, ett av utställningens blickfång.
De flesta av utställningens bilder är tagna under de två senaste åren, många av dem i år.
”Naturliga blickfång” har sin vernissage på Fäktargubben i kväll, torsdag,  kl 18-20 och kan sedan ses i galleriet till den 20 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS