DELA

Expressiv Wilén

Tage Wilén (bilden) har under senare tid ägnat sig åt ett expressivt måleri, ofta på stora dukar. I den utställning han har vernissage på i Café Lugn & Ro vid Post- och tullhuset i Eckerö är han kanske djärvare än på länge.
I Önningebymuseet visade Wilén målningar där det expressiva draget också kom fram, ofta i kombination med symbolik och underliggande tankar. I den utställning som öppnas på lördag finns ett par av målningarna i den utställningen med, men det mesta är nytt, tillkommet under vintern. Själv konstaterar Wilén att han kanske nu blivit ännu djärvare i sitt uttryckssätt.
– Framför allt handlar det om känslor, starka känslor, säger han och pekar på ”Näcken” där förtvivlan och desperation dominerar.
– Han tittar uppåt som om han ville ha kontakt med någonting högre.
Lite av samma stämning finns i målningen ”Kamp” där en figur försedd med svärd slåss med en drake. Men det är nog inte den idealiserade bilden med S.t Göran och draken.
– Tittar man efter så skall man se att mannen med svärdet hänger i hop med draken, att det handlar om den allra svåraste kampen, den med oss själva, säger han.
Men allt är inte dysterhet och kamp. Tage Wilén vill också visa på alternativen, det ljusa och positiva. Som en kontrast till målningen med näcken kan man se ett arbete där han placerat en cellospelande flicka under ett träd. I bilden finns också en katt.
– Jag målade faktiskt flickan med cellon strax efter näcken. Jag vill ge en bild av livet som det är, mörkt men också med ljusa sidor, säger han.


Inre verklighet
Den rent avbildande konsten har Tage Wilén lämnat bakom sig för rätt länge sedan.
– Jag jobbar hellre med en inre verklighet, säger han och konstaterar samtidigt att den expressiva stilen passar honom också eftersom han vill ge uttryck för känslor i det han målar.
Tage Wilén är utbildad på Konstfack i Stockholm sedan slutet av sextiotalet verksam som konstnär. Numera målar han på heltid. Relativt sparsam har han varit med utställningar och hemma i Eckerö har han inte ställt ut sedan 1999. För den som vill bekanta sig med Wiléns måleri just nu är därför utställningen som har vernissage på lördag kl. 12-16 ett gott tillfälle. Efter vernissagen pågår den till den 14 juli.

JAN KRONHOLM