DELA

Etta i engelsk skrivartävling

– Nej, jag har nog inga planer på att bli författare bara för det här, säger Fredrika Staf från Lumparland som nyligen tog hem första priset i en tävling i kreativt skrivande för ungdomar.
Tävlingen arrangerades av läroboksförlaget Macmillan English i London.
Fredrika, som är 15 år, går numera i skola i Luxemburg där hennes mor Kerstin sedan några år tillbaka arbetar för Europaparlamentet. Europaskolan har avdelningar för alla EU-länderna och omkring 3.800 elever totalt. Fredrika går i den svenska avdelningen. Undervisningen ges både på svenska och på språk som eleverna valt att fördjupa sig i, för Fredrikas del engelska.
Fredrika har också en lillebror i skolan medan storebror går i skola på Åland. Pappa Martin Staf är lots och pendlar till sitt arbete i Mäntyluoto i Björneborg.
Men tillbaka till skrivartävlingen. Hur kom det sig att du var med där?
– Det var helt enkelt så att vår lärare i engelska berättade för klassen att det fanns en tävling och att de som ville kunde sända in bidrag till den. Ifall man skulle skicka in texten så måste den vara av en viss längd, annars kunde man skriva kortare. Först tänkte jag att jag nog inte bryr mig om att sända in något men så gjorde jag det ändå, berättar Fredrika.


Fritt tema
Temat var fritt och den berättelse som Fredrika skrev har titeln ”The Ramshackle House” ( Det förfallna huset).
Vad handlar den om?
– Om två kompisar, två unga tjejer, som träffas och som leker tillsammans till dess den ena av dem råkar ut för en olycka när de tar sig in i ett gammalt hus och golvet rasar in. Hon faller i koma och har små chanser att överleva. Jag skriver om hur den andra tjejen hanterar situationen, om att först inte förstå vad som verkligen hänt men att ändå till slut acceptera.
Fredrika berättar att hon inte är någon som sitter och skriver varje dag.
– Men visst är det kul att skriva och när jag var liten skrev jag massor med helt onödiga böcker. Nu blir det mest skoluppsatser.
Hur kändes det när du förstod att du vunnit tävlingen?
– Jag blev nog väldigt överraskad. Jag brukar aldrig vinna någonting. När jag fick ett mejl från förlaget tänkte jag först att det väl bara var ett meddelande till alla som sänt in någonting men när jag läste texten blev jag helt chockad.
Vad hon skall få för pris vet Fredrika inte ännu.
– Jag får väl se när det kommer, säger hon och passar samtidigt på att tona ner betydelsen av första priset:
– Jag vet ju inte ens hur många som deltog, säger Fredrika som inte vill skryta med framgången.


Gärna något kreativt
På frågan om det som hänt kommer att få henne att skriva mera svarar hon att hon nog inte tänkt bli författare bara för det här.
– Men jag skulle gärna studera någonting kreativt i framtiden. Jag gillar till exempel att fotografera.
Just nu är Fredrika hemma på Åland men snart bär det av tillbaka till Luxemburg där skolan börjar igen den 2 september.
Man kan gå in på Macmillans hemsida på internet under adressen: http://www.macmillanenglish.com/readers/studentsite/creativewriting.htm och läsa ”The Ramshackle House” by Fredrika Staf.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.axl