DELA

Erik Juselius presenteras i bok

Konstnären Erik Juselius som under en period bodde på Åland och målat många åländska motiv lyfts nu fram av Håkan Skogsjö och Kjell Ekström i ett nytt bokprojekt. (Bilden visar en målning från Dånö i Geta.)
Skogsjö och Ekström har i vinter påbörjat arbetet med boken kring Juselius och hans konst.
Erik Juselius bosatte sig på Åland i början av 1930-talet och verkade i landskapet fram till sin död 1948. Han var född 1891 i Ekenäs och började yrkeslivet på den merkantila banan.
Tillsammans med Ture Malmberg (1894-1968), också han från Nyland, dominerade han konstmarknaden på Åland under mellankrigstiden. Juselius var mycket produktiv och besökte landskapets alla hörn med sin motorcykel eller sin motorbåt.
– Det är just som dokumenterare av ett försvunnet Åland Erik Juselius har sitt stora värde. Han har i sina målningar dokumenterat för länge sedan rivna sjövisten och fiskelägen, konstaterar Kjell Ekström.
För att få en så heltäckande bild av Erik Juselius produktion genomförs just nu en inventering.
– De som har målningar av honom får gärna ta kontakt. Enklast är det förstås om folk mejlar uppgifter, men det går också bra att ringa, säger Ekström, som är den som sköter inventeringen.
Han berättar att man planerar att få plats med omkring hundra målningar i boken. Eftersom Juselius produktion var så omfattande innebär det att en hård gallring måste till.


Skärgårdsmotiv
– För närvarande är det särskilt skärgårdskommunerna Brändö, Vårdö, Föglö och Kumlinge som vi saknar målningar från, men även Mariehamnsmotiv skulle vara trevligt att få fler av, säger Ekström.
Boken blir den sjätte i serien ”Åländska bilder”. Om allt går enligt planerna så kommer boken ut i höst.

jan.kronholm@nyan.ax