DELA

En ödmjukhet då män tar av sig sina kläder

Fotografen Kenneth Bamberg har levt med och fotat turkiska oljebrottare.
Nu visas utställningen på konstmuseet.
Utställare: Kenneth Bamberg.
Utställningens namn: Wrestlers.
Vernissage: I kväll klockan 18.00. Möten kring konst med Kenneth Bamberg som berättar om sin utställning på torsdag klockan 18.00.
Plats: Ålands konstmuseum.
Teknik: Foto.
Kort om utställningen:
– Jag reste ner till Turkiet för att fortsätta fotograferandet på bastubadande män. Men så träffade jag en gammal oljebrottare som berättade om sporten. Då ändrade jag tema och bodde istället med oljebrottare i tre månader för att fota dem.
– Jag vill komma bakom masken av hårdhet som oljebrottaren måste ha och istället visa ödmjukheten och medmänskligheten. Jag testade också oljebrottning själv. Det var svårt, och tungt. Man har på sig läderbyxor som väger 15 kilo och smörjer in sig i olivolja. För att fälla sin motståndare ska man greppa byxorna. Oftast vann de över mig.
Beskriv dig själv som konstnär med tre ord:
– Jag behöver utmaningar och att något kan gå fel, då blir det intressant. Men med tre ord? Driven, motiverad och nyfiken.
Favoritmotiv:
– Tuppar, bastubadande män, tjurar.
Inspiration:
– Jag reser en del, men inte för att resa. Jag måste ha något att göra under resan för att det ska vara meningsfullt. Inspiration får jag av vänner, mig själv, av saker jag upplever och reflekterar över.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson