DELA

En myrslok med självförtroende

Nyans recensent finner en myrslok med självförtroende i Pernilla Lindroos och Lasse Sundbloms ”Artur är bäst”.

Om man inte provat något kan man inte veta att man inte kan det. Ungefär så resonerar myrsloken Artur när han ger sig i kast med det mesta. Han utgår från att han är bäst.
– Det är sånt som jag bara vet, svarar Artur när han hävdar att han är bäst på spelet Guitar Hero utan att ha provat det tidigare.


Pedagogiskt
Arturs pappa försöker förklara att man inte alltid måste vara bäst och där kan man hålla med. Artur blir nästan odräglig med sin inställning. Men det är kanske där som det pedagogiska kommer in. Man måste få tro att man är bäst tills man är överbevisad. Eller?
Pernilla Lindroos har skapat en intressant figur. Och boken har ett tydligt pedagogiskt budskap. I slutet av boken finns frågor som man kan diskutera tillsammans med sina barn efter att ha läst boken. Det känns lite för mycket som en skolbok, men både Lindroos och Sundblom är lärare till yrket. Frågorna kommer kanske naturligt, men det jag saknar är svaren. Som förälder är man ju inte automatiskt expert på pedagogik. Boken ger en möjlighet till att bygga upp självkänslan hos barn med några övningar i samband med frågorna.
Illustrationerna är välgjorda och har många roliga detaljer.


Cd med text och musik
Till boken hör en cd med musik skriven av Lasse Sundblom. Texten (av Lindroos) finns i boken så att man kan sjunga med. Sångerna kompletterar berättelsen. På cd:n finns också berättelsen inläst.
Språket är enkelt och ibland fyndigt. Som till exempel när Artur cyklar omkull. ”Skrämmel och elände. Cykeln gjorde tvärnit med det gjorde inte Artur.”
Myrsloken Artur är ett välkommet nytillskott i den åländska barnboksfaunan.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax