DELA

Elsie Johansson letar spår

– Kjolar som släpar i gräset efterlämnar inga spår. Det var en bild som Elsie Johansson (bilden) använde när hon på litteraturdagarna berättade om drivkrafterna i sitt skrivande under rubriken ”Nya spår på gamla stigar”.
Elsie Johansson, som debuterade vid mogen ålder, som skrivit både poesi och prosa och som nått en stor publik med sina romaner om Nancy, vill gärna skriva om dem som inte lämnat några spår. Om de små i samhället. Hon säger att hon inte är särkilt förtjust i etiketter, men visst kan hon kallas arbetarförfattare.
– Jag fyller ju en del av kriterierna fast jag varken har fotogenlampa eller pinkpotta hemma. Jag kommer ju från arbetarklassen. Från det riktiga gamla Fattigsverige, från sådana som inte bara var arbetare utan också egendomslösa.


Inga dagböcker
Litteraturdagarnas tema ”spår” passade väl in i hennes skrivande om dem som inte lämnat några synliga spår.
– Dem jag intresserat mig för skrev inga dagböcker, efterlämnade inga fantasifulla brevsamlingar med tankar om livet, inga små vackra akvareller, inga pianostycken, ingen textilskatt att glädjas åt och smeka över.
I en dikt har hon skrivit:
Mormorsmor var analfabet,
mormor kunde läsa men inte skriva,
jag kallas poet…”


Ett fång syrener
– Jag vill bära fram något om dessa människor och deras öden. Som ett fång bondsyrener i famnen.
Men inte av någon strävan till nostalgi, inte för att drömma vid vedspisen och smeka katten.
– Men av kärlek.
Hon sade sig vilja gå både framlänges och baklänges och att hon hoppas få förbli en sökare. I beskrivningen av miljöer ser hon också de människor som rört sig där.
– Doften när en kaffepanna kokar över, ljudet av en råtta som gnager bakom tapeten, dammet som virvlar över trasmattans randning.


Kärlek och raseri
Elsie Johansson skriver inte dokumentärer, men hon erkänner att hon lägger in mycket av sig själv i texterna.
– Det finns en laddning av kärlek och raseri i mig, ett behov av att få sjunga ut.
Sådant passar sig inte alltid. ”Inte i den åldern” och särskilt inte för fruntimmer i den åldern, ”sådana som håller på och rotar”.
– Men jag vill inte gå med alla orden i mig, avslutade Elsie Johansson och fick massor med applåder.


Lockade många
Hennes anförande var ett av de populäraste i lördagsprogrammet som inleddes med Igge Holmbergs och Benita Mattsson-Eklunds presentation av årets åländska böcker, med åtföljande litteraturstödsutdelning.
Sedan följde programpunkter med bland andra Johanna Nilsson, Leo Löthman, Claes Hylinger, Åsa Nilsonne, Theodor Kallifatides, Kjell Westö, Roy Jacobsen, Mustaf Can, Astrid Trotzig och Sven-Eric Lidman. Mycket publik var det nästan hela tiden, men kanske alldels särkilt under Kallifatides och Westös samtal med Jonna Ekman.
En fullspäckad litterär lördag.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax