DELA

Egna deckare i läsprojekt

Nu ger barnens bokprojekt i Ytternäs skola i Mariehamn synligt resultat. Det deckarförfattande som inleddes i september har gett en lång rad böcker som nu binds in. Ett exemplar av varje bok får skolbiblioteket och ett exemplar får de unga författarna själva. (På bilden: Marc Nordqvist, Ida Eriksson och Emma Hansen.)
På tisdag eftermiddag höll Reet Horner en kurs för lärare, annan personal och några frivilliga (bland annat farmödrar och mormödrar) som både skall kunna arbeta vidare med inbindningen och också föra kunskapen vidare.
I den här omgången kommer man att binda in sammanlagt 88 böcker, 44 för skolbiblioteket och 44 för eleverna själva.


Boksläppsfest
När böckerna nu blir till lanserar man skolans eget förlag, Kastanjeförlaget, och skolbibliotekarie Elspeth Randelin berättar att man i slutet av april skall hålla en stor boksläppsfest med elever, föräldrar och andra inbjudna.
– För att eleverna verkligen skall få känna hur det är att ge ut en ny bok.
Boktillverkningen och deckarskrivandet ingår i projektet ”Livslångt läsande” som Föreningen hem och skola, Ytternäs skola och skolbibliotek hållit i gång under flera år redan.


Författargäst
Inom ramen för projektet har man kunnat presentera många inbjudna författare för eleverna och nu i veckan har man besök av en sådan. Mats Rehnman från Sverige, som är både illustratör, författare och god berättare.
Rehnman mötte olika årsklasser och berättade till egna illustrationer som han lät växa fram på svarta tavlan.


Läsnatt
Rehnman kommer att medverka vid den läsnatt för elever i årskurs 1-3 och deras familjer som arrangeras på fredag med start kl.19 på kvällen. Mats Rehnman kommer att inleda läsnatten med att bjuda på berättelser för hela familjen.
– Det är fjärde året som vi nu arrangerar läsnatt, men nu är den uppdelad. Redan på hösten höll vi läsnatt för eleverna i årskurs 4-6 tillsammans med fotbollsspelare från IFK Mariehamn och Åland United.
För årskurs ett och två är det första gången man får pröva på upplevelsen att kunna läsa hela natten i skenet av pannlampor. De treor som är med har däremot deltagit en gång tidgare, år 2006 då de var i ettan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax