DELA

”Edos Mack” på Göteborgs filmfestival

Den åländska filmen Edos Mack öppnade kortfilmsdelen av Göteborg International Film Festival i fredags. Regissören Per-Ove ”Bolle” Högnäs var på plats för att presentera filmen inför den nästan fullsatta biosalongen.
– Det kändes hedrande att Edos Mack fick öppna kortfilmsdelen av festivalen, säger Bolle.
Per-Ove Hognäs berättade i sin presentation att filmen har ändrat det lugna livet på Edos Mack nu när de är kända från tv. Filmen har visats i finsk tv, men den har även köpts av SVT. Fredagens visning på festivalen var filmens Sverigepremiär.


Bra mottagande
– Jag tyckte det gick bra. Det var mycket folk och publiken var entusiastiska. Det kändes bland publiken att de gillade den, säger Högnäs.
Det gick verkligen inte att ta miste på att filmen uppskattades. Publiken var väldigt entusiastisk och skratten kom med jämna mellanrum i den charmiga biosalongen, som inte var helt olik den på Bio Savoy.
Fick du mycket respons efter visningen?
– Just efter filmen var det många som kom fram och tackade, säger Högnäs.


Varit med tidigare
Per-Ove Högnäs har tidigare besökt filmfestivalen fem gånger, förra besöket var 2004. Filmfestivalen i Göteborg är Nordens största och pågår i 10 dagar. Över 450 filmer visas för cirka 125.000 besökare.
Per-Ove Högnäs berättar att vem som helst kan skicka in sin film till festivalen och sedan tas ett beslut av ledningen om filmen tas med i programmet eller inte. För svenska dokumentärfilmare är Göteborg International Film Festival den festival man gärna deltar i.


”Charmig”
Göteborgsålänningen Olof Wrede som hade letat sig till biografen för att se filmen tyckte visningen var lyckad.
– Edos Mack var fantastiskt charmig, säger Wrede.
Du som både är göteborgare och ålänning, hur tror du filmen passar för folk utanför Åland?
– Bevisligen passade den bra, och publiken verkade ta till sig filmen på ett bra sätt. Många skrattade gott.
Per-Ove Högnäs stannade i Göteborg under helgen och resten av tiden spenderade han med att se på mycket film och besöka seminarier i samband med festivalen.
– Det gäller att utnyttja tiden till max när man besöker en så pass stor festival under så kort tid, helst hade jag varit där hela veckan. Det är trevligt att komma just till Göteborg eftersom festivalen är så stor och man träffar många i branschen och får se på mycket bra dokumentär- och spelfilm, säger han.

TEXT OCH FOTO:

redaktion@nyan.ax