DELA

EC(easy) gör skiva i Mariehamn

Camilla Heidenberg och hennes grupp EC(easy), känd bland annat från fjolårets musik.ax, kommer med en skiva. Inspelningarna påbörjas i Mariehamn veckan före midsommar. (På bilden bandets ledare Camilla Heidenberg.)
Camilla Heidenberg är glad över att skivprojektet nu tar fart. Hon berättar att EC(easy), som i huvudsak består av musiker som hon lärt känna under sina studier vid Sibeliusakademin, funnits i ett par år nu. Emilia Nyman, gruppens sångerska, blev hon bekant med när båda deltog i en produktion på Svenska Teatern i Helsingfors.


Turné på gång
Emilia Nyman, Camilla Heidenberg och musiker ur gruppen kunde den åländska publiken bland annat höra i samband med fjolårets musik.ax där EC(easy) placerade sig väl, vilket gav en turné som pris. I vår har den första konserten i det sammanhanget getts på Gloria i Helsingfors och det skall i höst också bli framträdanden både i Stockholm och Mariehamn.
I en recension av konserten i Helsingfors skrev Nyans Henrik Jansson: ”En spelning präglad av musikalitet, spelglädje och Heidenbergs genuina låtskrivarhantverk.”


Egna låtar
Mycket av den musik som gruppen framför består av Camilla Heidenbergs egna kompositioner. Hon står också för både text och musik i de tio låtar som skall finnas med på den kommande skivan. En svängig blandning utlovas.
– Det blir soul, jazz och pop till texter på både svenska och engelska.
Skivinspelningen i Mariehamn skall ske i Ax-records studio vid Ålandsplan.
Arn Henrik Blomqvist kontaktade oss och erbjöd oss hjälp med inspelningen och det erbjudandet tog vi gärna emot, säger Camilla Heidenberg.
Annars vistas hon nu till stor del i Helsingfors där hon fortfarande har en kursexamen kvar vid Sibeliusakademin där hon studerar med inriktning på musikpedagogik. Hon jobbar också som musiklärare vid musikinstitutet Sandels, det som till helt nyligen hette Brages musikskola. Och i höst blir hon troligen lärare vid Sibeliusakademin.
– Man vill ha mig som timlärare i fritt ackompanjemang inom den svenskspråkiga undervisningen vid akademin, berättar hon.


Åland i september
Fortsättningen på musik.ax-turnén till Stockholm och Mariehamn kommer att genomföras i september.
– Den 8 september spelar vi på Åland och följande dag i Stockholm. Jag hoppas att skivan skall vara klar till dess, säger Camilla.
Senare under hösten finns också en konsert med stöd från Svenska kulturfonden inbokad i Helsingfors.
I EC(easy) ingår: Camilla Heidenberg, piano, Emilia Nyman, sång, Markus Helander, trummor, Teemu Korpikoski, saxofon och flöjt, Matti Rantala, bas, Victoria Lindqvist, kör, och Henri Wilkinson, keyboard.

jan.kronholm@nyan.ax