DELA

Dukat för orgelfest i dagarna sju

På söndag kör Ålands äldsta – ja en av Finlands äldsta musikfestivaler i sitt slag – i gång. Det är dags för den trettiotredje upplagan av Ålands orgelfestival. (På bilden Henryk Gwardak.)
Den programbok som festivalföreningens ordförande Henryk Gwardak nu fått från tryckeriet är på över fyrtio sidor och presenterar ett program med femton konserter och andra tillställningar under sju dagar. Man kan gå på kvällskonserter som inleds kl. 20 och på dagskonserter med början kl 12 eller 14. Barnkonsert ges också.


Temakonserter
– Vi har fortsatt att utveckla satsningen på temakonserter och vill på det sättet göra det lättare för konsertbesökarna att välja konserter efter den musik man tycker bäst om, säger Gwardak.
Han pekar till exempel på en konsert med orgeltranskriptioner från tre århundrade som ges i S:t Görans kyrka i Mariehamn onsdagen den 27 juni kl. 20. Där spelar organisten Wieland Meinhold från Tyskland musik av kända kompositörer ursprungligen skriven för andra instrument än orgel.
En annan helhet är britten Roger Sayers konsert med verk av Olivier Messiaen, ”Herrens födelse” i nio meditationer för orgel. En verklig pärla för alla Messiaen-vänner. Och de lära vara ganska många. Konserten ges i S:t Görans kyrka torsdagen den 26 kl. 12.00
Ytterligare en temakonsert med musik som slår an hos många är den kväll med fransk-, tysk- och italiensk barockmusik som Esa Toivola från Kuopio ger i Saltviks kyrka på torsdag kväll kl. 20.


Långväga gäst
Gwardak tror också att intresset för att höra festivalens mest långväga organist, Mi-Ja Dyballa Song från Sydkorea spela kan vara stort. Den konserten kan man lyssna till i Sunds kyrka fredagen den 27 juni kl. 20.
Utöver detta pekar Gwardak på flera intressanta konserter med blandad instrumentuppsättning. Orgel-violin och orgel Flöjt, bland annat.
Två kammarkonserter bjuder festivalen också på. Kammarensemblen Via Regale från Helsingfors och organisten Ingmar Hokkanen, även han från Helsingfors, spelar i Finströms kyrka på tisdag, den 26 juni, kl. 20 och i Föglö kyrka följande kväll vid samma tid.


Öppningskonsert
Invigningsdagen, söndagen den 24 juni, hålls festhögmässa i Finströms kyrka kl. 12 och på kvällen blir det öppningskonsert i Jomala kyrka där tenoren Dan Karlström, oboeisten Annika Leppä, Helsingfors och organisten Markus Malmgren, esbobo med åländsk bakgrund, bjuder på ett mångsidigt program.
Lördagen den 30 juni kl. 20 avslutas årets festival i S:t Görans kyrka med att Thomas Glanc från Tyskland ger en improvisations- och önskekonsert.
Utförligare information om programmet finner man på festivalens hemsida på internet under adressen: www.alfest.org.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax