DELA

De tog med sig arbetet till skärgården

I stället för en paus tog Maija Koskinen och Jonathan Stiles från Helsingfors en arbetssession i den åländska skärgården.
Från januari till september skriver Maija på sin doktorsavhandling och Jonathan skapar konst på Brändö Lappo.
– Jag har alltid haft en dröm om att leva i skärgården mer än en vecka på sommaren, säger Maija Koskinen som sedan januari bor på Lappo.
Vistelsen blev möjlig när Maija fick ett stipendium från Finska kulturfonden för att skriva sin doktorsavhandling i konsthistoria. Då kände hon att det var dags att ta chansen att lämna storstaden.
– Det är inte så många gånger i livet man får den chansen.
Det handlar alltså inte om en paus från arbetet utan en möjlighet att ostört få arbeta.

Maija
har tillsammans med sin man Jonathan Stiles seglat i skärgården och när stipendiet beviljades började de aktivt leta efter ett ställe att bo på. Drömmen om att bo i skärgården fanns redan när paret träffades i Åbo för tio år sedan.
– Förra sommaren när vi besökte Lappo kände jag att här ska det bli. Det var min intuition som sade att det skulle gå bra att forska här och för Jonathan att göra sitt konstnärliga arbete.
Jonathan är konstnär och arbetar med fotografi. Paret bor i Pellas gästhem, men Jonathan har sin studio i ett gammalt hus. Paret flyttar in i huset över sommaren.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds