DELA

De går naturen inpå livet

Mikaela Elfsberg och Emelie Christenbrunn kommer naturen nära i den utställning med målningar och foto som de håller på Galleri Skarpans.
Utställningen har inget gemensamt namn men den förenande länken är lätt att se. Båda visar natur men båda undviker panoramabilder och går naturen nära inpå livet.
För Mikaela Elfsberg är det fråga om den första utställningen efter en paus på nära tio år och för Emelie Christenbrunn är det hennes första egna utställning. Tidigare har hon bara ställt ut på en fotofestival och en mässa i Sverige med folkhögskolan.
Båda utställarna jobbar på Cainby i Mariehamn, Mikaela som skylttillverkare och Emelie som designer.
– Från början hade jag bokat galleriet för en helt egen utställning men så kände jag att jag nog inte var redo för det ännu och fick Emelie med mig, berättar Mikaela.


Konststudier
Åren 1992-1995 utbildade sig Mikaela Elfsberg vid Svenska konstskolan i Nykarleby med målning som huvudämne, senare har hon också gått på Ålands hantverksskola i Tosarby.
Under nittiotalet deltog hon flitigt i olika utställningar – sammanlagt ett tjugotal – både i Österbotten och på Åland. Efter utställningen ”Ung konst” på Åland konstmuseum och utställningen ”Kustbor och öfolk” i Österbotten år 2000 finns dock ingenting noterat.
– Det blev en paus för familj och barn. Jag hade helt enkelt inte tid att syssla med konsten.


Olja och akryl
Nu har dock skaparlusten återvänt och året på Tosarby 2003-2004 gör också att hon blivit biten på bland annat textiltryck. På Skarpans visar hon dock bara målningar i vattenbaserad olja och akryl. Motiven är genomgående blommor.
– Jag har alltid varit intresserad av blommor som motiv även om jag under utbildningen vid konstskolan också målade mycket abstrakt, förklarar Mikaela.
En viss dragning till det abstrakta kan man dock se också i det hon nu visar. Hon har medvetet gjort flera av målningarna diffusa och lite drömlika.
– Det har varit en intressant arbetsprocess och kanske kommer jag småningom tillbaka till det abstrakta, säger hon.


Naturfotograf
Emelie Christenbrunn har gått på utbildningen i media och kommunikation vid Ålands yrkesskola och både på allmänna linjen och linjen för naturfoto vid Åland folkhögskola. Naturfoto är hennes stora intresse men hon arbetar också en del med porträtt.
De naturbilder hon nu visar är tillkomna under våren och sommaren hemma i Lemland. Att Emelie gillar att komma motivet nära ser man i dem alla.
– Det blir nog mycket krypande, erkänner hon.


Utan försköning
Allt hon visar är äkta vara såtillvida att hon inte bearbetat bilderna.
– Jag har beskurit motiven men inte bearbeta dem, naturen behöver ingen försköning.
Utställningarna har vernissage i kväll, torsdag, kl. 18-20 och kan sedan ses i galleriet till den 2 januari.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax