DELA

Dansgästspel från Litauen i Mariehamn

Nu bjuds det på högklassig dans och musik i Alandica i Mariehamn. På torsdag, den 19 november, gästspelar balettdansare från Litauens nationalopera och balett i Alandicas auditorium.
”Trimatrix, Three Movements” är en musik- och dansproduktion baserad på musik av den litauiske percussionisten Tomas Dobrovolskis, som blev bekant för den åländska publiken 2008 under de baltiska musikdagarna.
– Genom verket ”Trimatrix, Three Movements” har Tomas Dobrovolskis strävat till att sammanbinda tre olika polymetriska linjer som sedan kopplats ihop med koreografin där vattnets tre former som existerar i naturen, det vill säga is, vätska och ånga kommer fram, skriver Nordens institut som är arrangör för gästspelet i ett pressmeddelande.
– För koreografin står Loreta Juodkaite som är en av Litauens mest spännande koreografer för tillfället, berättar man också.


Även solonummer
Dansen framförs av tre dansare från Litauen. Under kvällen framför Tomas Dobrovolskis även ett solonummer och kvällen avslutas med ”To do this don’t do that” som är ett samarbete mellan den Loreta Juodkaite och den franske koreografen Thomas Lebrun.
Föreställningen ges kl 19. Biljetter fås i förköp från Nordens institut. (jk)