DELA

Dan Karlström i utmanande operaroll

– Väldigt roligt, men också en utmaning.
Åländske tenoren Dan Karlström gör en av solistrollerna i Kaija Saariahos opera Adriana Mater som hade Finlandspremiär för en vecka sedan.
Operan görs med dubbla uppsättningar solister och för Karlström är det premiär den 12 mars.
Kaija Saariahos opera, med libretto av den libanesisk-franske författaren Amin Maalouf, fick sitt uruppförande på Bastiljoperan i Paris år 2006 och uppmärksammades i medier världen över. Nu ges den allstå för första gången på Nationaloperan i Helsingfors. Även här har mottagandet varit positivt. ”Adrana Mater är ett angeläget mästerverk att ta till sig”, skrev till exempel Hbl:s musikkritiker Lena von Bonsdorff.
Handlingen i operan är förlagd till ett krigshärjat land, vilket sägs inte, men enligt Dan Karlström kan man föreställa sig platser som Bosnien eller Libanon.
– Amin Maalouf som skrivit texten kommer ju själv från Libanon.


Familjedrama
Det är ett familjedrama där första akten utspelas i fredstid innan kriget bryter ut och andra akten speglar situationen efter krigshärjningarna. I operans programinformation beskrivs handlingen som en skakande berättelse som skärskådar moderskapet: ”Adriana, hennes son Yonas och hennes syster Refka är hårt ansatta inte bara av krigets grymma realiteter utan också av ett personligt helvete. En soldat från deras egen by, Tsargo, har våldtagit den unga Adriana och ur detta våldsbrott föds en son, Yonas, trots att Refka försöker hindra sin syster från att föda barnet. Adriana följer med Yonas uppväxt med stor oro har han ärvt våldtagarens eller den oskyldiga moderns blod, är han Kain eller Abel?”


Medmänsklighet
Dan Karlström gör rollen som sonen Yonas som när han kommer in i handlingen hunnit bli 17 år och som vuxit upp i tron att hans pappa varit en krigshjälte. När han får reda på sanningen vill han döda pappan, men förmår sig inte att göra det. Medmänskligheten segrar över våldet.
– Operan lyfter fram många allmänmänskliga frågor på ett både poetiskt och gripande sätt, säger Karlström.
– Samtliga roller har många djup, konstaterar han också.


Känd regissör
För regin står den kände amerikanske regissören Peter Sellars som också fått stor uppmärksamhet i det som skrivits om föreställningen.
– Det är mycket intressant att få jobba med en regissör som Sellars, säger också Karlström.
Han nämner också scenografin (som gjorts av George Tsypin med ljussättning av James F. Ingalls).
– Scenbilden i föreställningen är mycket suggestiv.
När det gäller Kaija Saariahos musik konstaterar han att den är modern men på samma gång sångvänlig.
– Det är välskriven musik med fina linjer, men inte världens lättaste.


”En utmaning”
Det har nu gått två år sedan Dan Karlström senast gjorde en roll på Nationaloperan. År 2006 medverkade han i Mozarts ”Enleveringen i seraljen”. Att få möjlighet att göra en så stor roll som det här är fråga om känns naturligtvis bra och Karlström återkommer till uttrycket ”en utmaning”. Vad hans medverkan kan leda till framöver vill han inte spekulera om i detta skede. Just nu är han bara inriktad på sin egen premiär den 12 mars.
Vid premiären den 23 februari sjöngs rollen som Adriana av Monica Groop medan de övriga solisterna var Pia Freund, Jyrki Korhonen och Tuomas Katajala. Med den rollbesättningen ges fem av de sammanlagt nio föreställningar. För de fyra sista föreställningarna avlöses Monica Groop av Laura Nykänen och utöver Karlström medverkar då också Mari Palo och Jouni Kokora.
Dirigent är Ernest Martinez Izquierdo, men av finlandsvenskt intresse är också att Anna-Maria Helsing, verksam som violinlärare inom yrkesutbildningen i musik vid Musikhuset i Jakobstad, deltagit i instuderingen och även kommer att dirigera ett par av föreställningarna. Helsing har framträtt också på Åland som dirigent för Wegelius kammarstråkar.
De föreställningar av ”Adriana Master” där Dan Karlström medverkar ges den 12 , 14, 26 och 28 mars.
Innan dess skall Karlström dock hinna en vända till Leipzig, där han ju har sin fasta anställning, för att framträda i ”Enleveringen i seraljen”.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax