DELA

Dan Karlström gör svartsjuk Ferrando i Åbo

– En både intressant och krävande roll men också mycket rolig. Folk skrattar mycket och ger god respons.
Det säger tenoren Dan Karlström som just nu gör rollen som Ferrando i Mozarts ”Così fan tutte” på Åbo Svenska Teater. (Karlström längst till höger på bilden.)
Uppsättningen, som är ett samarbete mellan ÅST, Åbo filharmoniker och Åbo operakör har fått positiva recensioner och publiktillströmningen är god.
– I princip är det väl slutsålt men ströplatser kan alltid finnas, säger Karlström.
”Così fan tutte” (Så gör alla) hade premiär den 17 september och man spelar ännu i kväll, onsdag, och på fredag. Sedan blir det, efter åtta föreställningar, ett uppehåll innan man återkommer med ytterligare fem mellan den 10 och 21 december. Den som inte hunnit se uppsättningen nu får alltså en ny chans i december.


I modern tid
”Così fan tutte” på ÅST i Maiju Sallas regi är satt i modern tid. Dekoren och kostymdesignen har fått många lovord och Dan Karlsson menar att man verkligen lyckats väl. Att handlingen flyttats från 1700-talet till vår tid är ingenting som stör eller gör operan mera svårtillgänglig.
– Frågor om otrohet och kärlek är ju inte bundna till någon speciell tid.
Dan Karlströms Ferrando samspelar pjäsen igenom med Guglielmo som görs av barytonen Riku Pelo. De två gör många roll- och kostymbyten i sina försök att lura flickorna.
– Och Ferrando är mycket svarsjuk, säger Karlström.


Kammaropera
”Così fan tutte” är en kammaropera, ett kammarspel, med relativt få medverkande och därför passar den en scen som Åbo Svenska Teaters.
– Det fungerar riktigt bra, faktiskt.Operan bygger mycket på dialog, framförd som recitativ. Det finns ingen efterklang så rösten bär inte som på en riktig operascen, men det fungerar ändå.
Dan Karlström säger att han känner alla de övriga i ensemblen och har också jobbat med några av dem tidigare. För honom själv är det andra gången har framträder på ÅST.
– Jag var här och gjorde ”Trollflöjten” för ett par år sedan. Det var ett samarbetsprojekt med Åbo yrkeshögskolas musikutbildning.
På fredag ger ni den sista föreställningen för den här gången. Vad skall du göra nu innan du återkommer i december?
– Jag är ju fast anställd på operan i Leipzig och där börjar vi redan nästa vecka repetera Rossinis ”Turco in Italia” (En turk i Italien) som har premiär den 7 november.
Men den 10 december är Dan Karlström alltså tillbaka i Åbo och ”Così fan tutte”.
Om han hinner hem till Åland över julen vet han inte riktigt ännu.
– Jag är ledig bara tre dagar i julhelgen, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax