DELA

Carina tog vägen till Klockrike

I fredags delades Klockrikestipendiet ut till poeten Carina Karlsson från Sund.
– Det här är egentligen första gången jag får pris för mitt författarskap. Någon har verkligen satt sig in i det jag skrivit. Det känns mycket betydelsefullt, säger hon.
Klockrikestipendiet delas ut av Harry Martinson-sällskapet och är namngett efter hans roman ”Vägen till Klockrike”, utgiven 1948.
Göte Sundberg är hedersmedlem i Harry Martinson-sällskapet. Den egentligen pristutdelningen hölls i början av maj Brunnsviks folkhögskola i Sverige, nu höll man till på Tallgården i Sund..
– Eftersom Carina Karlsson inte hade möjlighet att komma på prisutdelningen tänkte jag att vi kan arrangera något här hemma. Så blir det lite festligt i alla fall, säger han.


Inspiration
Stipendiet delas ut till en författare, översättare eller student som verkar i Harry Martinsons anda.
– Juryn har verkligen satt sig in i mitt författarskap. Jag har förstått att det stod mellan fem kandidater innan de beslöt sig för mig, säger Carina Karlsson.
Att hon själv skulle skriva i Harry Martinsons anda är inte något hon varit medveten om.
– Men för några år sedan hade jag problem med att skriva ”Åren ligger i drivor”. Jag körde fast och tyckte det jag skrev blev för enkelt och naturfokuserat. Då minns jag att jag tänkte att Harry Martinson också skrivit på samma sätt, och att han faktiskt fått nobelpriset. Då kunde jag fortsätta skriva.


Aktiv
Carina Karlsson har många projekt i rullning: en barnbok om Kastelholm tillsammans med Mari Stefansdotter, en bok där hon tillsammans med en konstnär i ord och text utforskar barnens fantasi och ett fotoprojekt tillsammans med en österrikisk fotograf.
– Dessutom väntar jag på besked om ett romanmanus som jag skickat in till Schildts. Det verkar som om jag inte kan ha bara ett projekt i rullning, processerna löper in i varandra. Det är också en befrielse att ta tag i ett annat projekt då det låser sig.
Prissumman är 20.000 kronor. Dessutom får Carina Karlsson ett diplom som är en kopia av Harry Martinsons nobeldiplom.
– Det är klart det är roligt att få pengar, men särskilt stort känns det att få ett sådant diplom.

Text & foto:

karin.erlandsson@nyan.ax