DELA

Bugges jazz går över alla gränser

Pianisten Bugge Wesseltoft är en av de musikersjälar som inte låter sig begränsas av hur begreppet jazz skall tolkas, skriver Patrik Dahlblom om Bugges nya skiva. I kväll kl. 19 kan man höra Bugge live på stadsbiblioteket i Mariehamn Winter Jazz.
Bugge Wesseltofts meritlista finns bland annat gigs med Billy Cobham, John Scofield och Terje Rypdal.
Under parollen New Conception Of Jazz har han suddat ut gränserna mellan sval nordisk jazz, ambient och modern dansmusik. Bland fansen finns den engelske dj:n Giles Petersen.
Skivan ”Im” (2007) tillägnas civilbefolkning som drabbas av krig. Men bortsett från Bush-samplingar på titelspåret finns inga pekpinnar.
Musiken står på egna ben och glider från stillsamma meditationer till funk.


Multiinstrumentalist
Wesseltoft spelar själv alla instrument bortsett från spåret Yoyk, där Mari Boine lägger sång och på en tillbakalutad groove som hör hemma på den coolaste av nattklubbar.
Technoinfluenserna hörs på korta och hetsiga Hit, filterdisko för folk som inte dansar.
Spåret Fot är rentav humoristiskt. Här bygger Wesseltoft upp ett komp som är lika kantigt som Thelonius Monk och lägger sedan på extremt svängiga pianoslingor som på något sätt hittar in i rytmen.


Tränger sig inte på
Det här är inte musik som tränger sig på, eller skriker för att höras över bruset. Men när man hör den vill man stänga av allt annat och lyssna intensivt.
Att Winter Jazz-folket fått Wesseltoft till Åland är toppen. Det är inte musik för Alandia Jazz-traditionalister, utan för hippa, uppkopplade kids och skivsamlarskägg i alla åldrar.

PATRIK DAHLBLOM