DELA

Bondeseglation i Pellaspjäs

Ett drama kryddat med tragik bjuder Pellas ladugårdsteater på under de närmaste två veckorna.
På måndag är det premiär för ”Skonerten Maria”, en pjäs med bondeseglationen som historisk kuliss. (På bilden Gunilla Johansson, Martina Manselin och Elvi Henriksson.)
Torparsonen Mats (Markus Enqvist) får möjlighet att gå i navigationsskola och avancerar först till styrman, sedan till skeppare och slutligen till redare. Det är en av de röda trådarna i Bertil Lindqvists pjäs ”Skonerten Maria”.
Den andra tråden handlar om Mats och bondedottern Marias (Maria Ström-Thodén) kärlekshistoria som redan i första akten leder till äktenskap och barn och i den fortsatta handlingen i andra akten till de händelser som gör att det här lilla dramat nästan passar in i genren tragedi. Dessutom handlar pjäsen också om motsättningarna mellan torpare och bönder och sjömän och bönder.
Mera detaljer om handlingen skall, för spänningens skull, inte avslöjas i det här skedet.


Stora tidshopp
I går kväll var det dags för pressvisning av Ladugårdsteatern Pellas juniproduktion.
– Det här är inte ett genrep och vi är långt ifrån färdiga, sade regissören Synnöve Westerberg men det var inte många gånger hon behövde ingripa under pressvisningen.
– En av utmaningarna med den här pjäsen är att tiden går så snabbt, det är stora tidshopp som har varit ganska svåra att lösa på scenen.


Återge tankar
Ett femtontal både mer och mindre erfarna amatörskådespelare har repeterat sedan april, det är i huvudsak förmågor från Lemland och Lumparland som står på scenen i skeppargården Pellas ladugård.
Bertil Lindqvist såg pjäsen för första gången i går.
– Det var faktiskt spännande att se hur skådespelarna kan återge mina tankar. Regissören har naturligtvis gjort vissa ändringar men grundtanken är kvar, sade en nöjd Lindqvist.
Sammanlagt tio föreställningar blir det före midsommarhelgen. Nästa vecka ges pjäsen sex kvällar klockan 19.00 med start från premiären på måndag. På söndag den 17 juni är det en matinéföreställning klockan 15 och efter det ännu kvällsföreställningar den 19, 20 och 21 juni. Biljetter kan man boka på bokavdelningen hos Lisco på Skarpansvägen i Mariehamn, tel. 17 721.
Priset är 15 euro, drygt en fjärdedel av den summan går till uppbyggnaden av Pellas skeppargård som totalförstördes i en brand julen 2005.

titte.tornroth@nyan.ax

jonas.edsvik@nyan.ax