DELA

Bokhelg i skön skärgårdsmiljö

Nu finns det en möjlighet för alla som har högar med olästa böcker hemma att komma igång med läsandet. Kiki Alberius-Forsman kläckte idén med en bokhelg och lanserade den för Ålands litteraturförening, som genast nappade.
– Det är en enastående möjlighet att kombinera åländsk skärgård, vila och goda böcker, sprudlar Kiki Alberius-Forsman.
Bokhelgen arrangeras 18-20 september på Kumlinge Bärö.
– Det finns många som behöver få vila och många som har mycket olästa böcker hemma. Det här skall vara helt kravlöst och skönt, man kan ta med vad som helst för böcker från bibeln till deckare.

Tystnad
Tanken är att veckoslutet skall vara till för läsning, det skall vara lugnt och tyst, lite i form av en reträtt.
– Men det skall också finnas tid för att samtala framför brasan på kvällen om man vill, men ingen skall känna sig tvingad. Det är helt okej också att bara komma och vara för sig själv.
På Bärö finns vackra miljöer och det gamla sjöbevakningstornet, där man kan sitta och läsa och titta ut över nejderna. Deltagarna får njuta av Glada Laxens goda mat och kanske det blir någon gemensam promenad om deltagarna vill.
– Vi hoppas på vackert väder, men det kan vara lika mysigt om det regnar.
Idén fick Kiki från nätforumet Bokhora, en grupp människor som bloggar om litteratur och också arrangerar Bok-kollo veckoslut.
– Vi kom fram till att Bokhelg är en bra benämning som beskriver vad det hela handlar om.

Konceptet kan utvecklas
Kiki Alberius-Forsman skulle gärna ta patent på konceptet och vidareutveckla det.
– Man kunde ordna det på en massa fina ställen runt om på Åland och marknadsföra det också utanför landskapet. Tänk alla utarbetade, medelålders storstadskvinnor som så väl behöver komma ifrån sin vardag!
Bokhelgen är naturligtvis inte avsedd bara för kvinnor, men Kiki Alberius-Forsman talar utgående från tidigare erfarenheter av litterära evenemang.
– Man kan förstås åka till stugan också och läsa, men om man är flera som gör det tillsammans så är det lättare att få till det. Man slipper också tänka på matlagning och alla måsten och krav man har på sig därhemma.
Veckoslutet kostar 150 euro och det avgår en buss på fredageftermiddagen från Mariehamn som man kan åka med. Det finns 15 platser, men de flesta i dubbelrum. För anmälningar hänvisar litteraturföreningen till kommande annonsering.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax