DELA
Foto: Jonas Edsvik

Bland pelare, fonografer och ölstop

På lördag har My Fair Lady premiär.
Nyan har besökt ”My Fair Lady” bakom kulisserna. Bokstavligen.

Sedan juni har de hållit på. Letat och efterlyst material, byggt och snickrat, skissat och testat, målat och dekorerat, finslipat och putsat. Arbetet sker dels i förrådet i lagerbyggnaden i Norrböle, dels i Teatersalen i Alandica.

Jacob Danielsson och Rune Sjölanda jobbar mest i Norrböle med byggandet och snickrandet av kulisser och scenografi. I Alandica arbetar Ulrika Kjeldsen med dekor och rekvisita, och är dessutom regiassistent

– Ulrika är spindeln i nätet, säger Jonas Danielsson, som är scenograf och har det övergripande ansvaret för scenografin i uppsättningen av My Fair Lady.

Men en stor del av arbetet handlar om jakten på material. En hästkärra är till exempel byggd av gamla brädor som skulle brännas upp, men som efter ett tips hämtades mitt i natten från den blivande brasan.

– Folk har varit väldigt hjälpsamma med att hitta och dela med sig av saker och material, säger Ulrika Kjeldsen.

Nästan allt är saker som återanvänts. Många möbler och attiraljer kommer från ensemblen, en del är från vänner och bekanta och en del har de fått in genom efterlysningar på sociala medier.

– Det är ganska tacksamt att sätta upp föreställningar på Åland, för att det är så många som vill hjälpa till och bidra med saker. Vi fick till exempel in två grammofoner av en för oss tidigare okänd person efter att ett Facebookinlägg delats vidare, säger Kjeldsen.

Läs mer i fredagens Nya Åland!