DELA

Bjuder på musik från Estlands svenskbygder

Rand betyder strand på estniska och den folkmusikgrupp som framträder i Alandica i kväll har gett sitt program namnet ”Strand…Rand”.
Sofia Joons, som leder gruppen, berättar att det handlar om gammal musik från Estlands svenskbygder, bland annat låtar upptecknade av Otto Andersson i början av förra seklet. (På bilden Sofia Joons och Mall Ney.)
Sofia Joons har själv rötter i de Estlandssvenska kustbygderna. Hennes far hörde till dem som flydde till Sverige efter andra världskriget, undan den sovjetiska ockupationen.
Själv är hon uppvuxen i Borås men bor sedan 1994 i Estland. Hon berättar att hon egentligen kom till Estland för att göra ett musikprojekt för skolor i Sverige som också skulle innehålla estnisk musik men sedan gav det ena det andra och hon blev kvar. Numera arbetar hon på folkmusikcentret i Viljandi.


Otto Andersson
Kontakterna mellan Svenskfinland och Estlands svenskbygder var livliga för hundra år sedan och det var ingen slump att Otto Andersson, från Vårdö, kom också till Estlands svenskbygder på sina uppteckningsfärder.
Andersson skrev ju också sin doktorsavhandling om stråkharpan, eller tagelharpan som den också kallas, ett instrument som var mycket vanligt i dessa bygder.


Folkmusik och koraler
Enligt Sofia Joons finns det två slag av musik från de estniska svenskbygderna.
– Dels är det folkmusik och folkliga visor och dels folkliga koraler, förklarar hon.
De sistnämnda sjöngs ofta till mycket gamla texter, bland annat ur den svenska psalmboken från 1695 eller ur en psalmbok som tryckts i Tallinn 1767.
Sofia berättar att Olof Andersson, från Sverige, besökte Estland på 1930-talet och bland annat träffade Cyrillus Kreek som tillbringat sin barndom på Ormsö. Detta resulterade i en bok med koraler utgiven 1935. Själv har hon forskat en del kring melodierna till koraltexterna.


Gamla melodier
– Koralerna sjöngs ofta till mycket ålderdomliga melodier och med personliga utsmyckningar bland annat beroende på att orglarna kom mycket sent till de estlandssvenska församlingarna. I stället hade man försångare i psalmsången.
I konserten i Alandica i kväll kl 19 spelar Sofia Joons fiol och sjunger. Mall Ney spelar orgelharmonium och Robert Jürjendal (som anländer först i dag), gitarr. Man bjuder på såväl folkmusik och visor som exempel på koraler. Entrén är fri.
Konserten i Alandica, liksom fotoutställningen ”Tillbaka till Peipussjön”, som har vernissage på Nordens institut kl 17.30 i kväll, genomförs i anslutning till att Estland i dag inviger sitt honorärkonsulat i Mariehamn.
Nyan har tidigare berättat att Johan Eriksson, vd på Samtrans, blir estnisk honorärkonsul.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax