DELA

Björn Blomqvist i uppskattad återkomst

Bassångaren Björn Blomqvists (bilden) julkonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn lockade en fulltalig publik. Organisten Mathias Kjellgren från Stockholm medverkade också.


En fullsatt S:t Görans kyrka hälsade Björn Blomqvist välkommen tillbaka som sångsolist, efter en lång tids sjukdom, med en varm applåd. Många ville på nytt få höra hans djupa stämma.


Duktig organist
Konserten inleddes festligt med Ch. M. Widors Toccata i F-dur framförd av kvällen ackompanjatör Mathias Kjellgren, som visade sig vara en mycket duktig organist.
O, vad jag önskade att det skulle ha funnits någon sekunds efterklang i kyrkan, men ack det var totalt stumt med så mycket människor i kyrkbänkarna. Tänk om man kunde göra något åt akustiken i S:t Görans kyrka. Det är inte lätt att som sångare fylla ett kyrkorum som inte hjälper en något.
Björn Blomqvist valde att inte forcera utan sjöng med mjuk röst de kända sångerna, som ”Ombra mai fu”, ”Verdi prati” och ”Lascia chi’o pianga” (Dagen är nära) av G. F. Händel. Omtyckta ”örhängen” alla tre. Därefter bjöds publiken på ett riktigt ”orgelörhänge” nämligen Bachs Toccata och fuga i d-moll framfört med bravur.
Nu först kom julsångerna. Avdelningen inleddes med en aria ur julkantaten ”Uns ist en Kind geboren”, där Björns röst övertygande förde fram budskapet ”Din födelsedag är här”. Vidare sjöngs ”Giv mig ej glans” och ”Betlehemsstjärnan”. I dessa sånger märktes det att Björn var förkyld, vilket han meddelade vid konsertens början. Dock kunde han förtjänstfull genomföra hela konserten.


Schubert-marsch
Malottes ”Fader vår” framfördes på engelska och C. Francks ”Panis angelicus” på originalspråket. Jag har alltid tyckt att Schuberts ”Ave Maria” håller för att framföras ofta, och särskilt om den görs mjukt och känslosamt som Björn gör.
Lite fick publiken också dra på smilbanden då organisten framförde den kända militärmarschen av Schubert, den som hör ihop med Kalle Ankas julafton, med väl funnen registrering och spänst.
En sång som för mariehamnarna hör ihop med Björn Blomqvist är utan vidare Wennerbergs ”Gören portarne höga”. Vid tidigare framföranden har det varit fullt tryck på, men nu framfördes sången mycket försiktigare och lättare.
Den väl genomförda konserten avslutades med ett extra nummer, naturligtvis ”O helga natt”.

KAJ-GUSTAV SANDHOLM