DELA

Bitte sjunger Brel på skiva

Brel är hennes grej. Bitte Bamberg-Thalén (bilden) i Lemland har sjungit sånger av Jacques Brel sedan hon överhuvudtaget började sjunga för tio år sedan. Nu kommer hon med en egen skiva. ”Bitte sjunger Brel” heter den.
Jacques Brel föddes 1929 i Belgien och gick bort, endast 49 år gammal, 1978 i Frankrike. Han var sångare, låtskrivare, kompositör, skådespelare och regissör. Sin aktiva sångarkarriär avslutade han redan tio år före sin död men hans visor och minnet av hans intensiva scenframträdanden lever kvar.
Hur började det? Hur blev du intresserad av Brel? frågar jag när vi träffas för att prata om skivan som nu är klar och förhoppningsvis kan finnas på Åland i slutet av veckan.
– Det var 1988 när jag såg Brel-föreställningen med bland andra Eva-Britt Strandberg och Tommy Körberg. Den gick rakt in i hjärtat.
När Bitte för tio år sedan började sjunga tänkte hon genast på Brel och särskilt hans ”Du får inte gå”, som hon hört den gången i Stockholm.


Sång som röstterapi
Hon berättar att det att hon över huvudtaget började sjunga hänger samman med att hon emellanåt drabbades av stämbandsinfektioner och tappade rösten.
– Jag såg att Medis ordnade en kurs i sång riktad till alla som bara var intresserade och tänkte att det kanske kunde vara ett sätt att lära sig använda rösten på ett nytt sätt.
Kursen ledde sedan till att hon började ta lektioner för Medis sånglärare Åsa Isaksson.
– Jag är verkligt tacksam för att hon såg och förlöste sångaren i mig, säger Bitte.


Gav egen konsert
Och det blev alltså redan från början Brel. Bitte började uppträda med andra Medissångare på kursavslutningar och för ett par år sedan höll hon en egen konsert i Önningebymuseet tillsammans med ackompanjatören Ronnie Svenblad.
– Det blev fullsatt och många kom efteråt och sade att de tyckte att jag borde göra en skiva, något som jag inte tidigare haft en tanke på.
Men nu är skivan alltså insjungen och klar. Det är fråga om en live-inspelning som Bitte och Ronnie gjorde under en enda helg i november i S:t Mårtensgården i Mariehamn. Istvan Stenberg från Ax-records hade hand om det tekniska.


Tretton spår
Jacques Brel gjorde över 300 sånger och Bitte erkänner att det inte varit helt lätt att välja ut de tretton som finns med på skivan.
– Men jag har försökt ta med sådant som känts mera allmängiltigt och tidlöst.
En av sångerna sjunger hon på franska, en på engelska och resten på svenska. Några av låtarna har Bitte själv satt svenska ord till. Med finns förstås ”Du får inte gå” (Ne me quittes pas). Andra mera kända låtar är till exempel ”Amsterdam”, som hon sjunger på engelska eftersom de svenska texterna inte riktigt tilltalar henne och ”Marieke” samt ”Kanske kärlek är allt” (Quand on n’a l’amour) som också avslutar skivan.


Livsnärvaro
Vad vill du förmedla genom dina Brel-sånger? frågar jag avslutningsvis.
– Det fantastiska med Brel är att han är så skoningslös, men samtidigt har en så stor ömhet och förståelse för det mänskliga och trasiga. Hans starka livsnärvaro.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax