DELA

Biten av vatten och färgpigment

Hon har målat akvarell i mindre än ett år men vågar sig redan på att hålla utställning. Gölsöm Ekblom (bilden) gick på akvarellkurs förra hösten och blev biten. Verkligt biten. Sedan dess har mycket i hennes liv kretsat kring akvarellmålning.
– Jag blev så biten, säger hon när Nyan tittar i in i caféet vid Godby hotell där hon håller på att hänga sin utställning.
Gölsöm Ekblom berättar att hon hade Raina Clemes som lärare på kursen förra hösten och att hon senare också fått undervisning av Isa Hällström. Hon har också blivit mycket intresserad av den svenska akvarellisten Arne Isacssons måleri.
– Han är min stora idol och jag hoppas kunna komma med på någon av de kurser som han håller i Bohuslän, säger hon.


Konstnärlig
Nu är ju Gölsöm Ekblom ingen novis på det konstnärliga området. Intresset har alltid funnits. Hon berättar att hon redan som tolvåring målade med oljefärger även om det inte blev något hon fortsatte med. Hon arbetade senare med att skulptera i lera men fick problem med händerna och måste överge det.
Hon fortsatte dock med hantverk av olika slag, bland annat porslin, keramik, bildväv. Hon blev färgkonsulent och denna erfarenhet av att syssla med färger tror hon kom till nytta när hon nu började med akvarellmåleri.


Känslor
– Jag målar ju helst abstrakt och låter känslorna komma till uttryck genom färgerna, säger hon.
Att hon uppskattar Arne Isacssons måleri hänger sammans med hans sätt att måla abstrakt och spela med färg och vatten.
Gölsöm säger att hon fascineras av hur färgpigmenten reagerar med vatten och med varandra.


Spännande
Hon tycker att det är spännande att man aldrig riktigt vet hur det skall sluta när man påbörjar en akvarell.
– Man vet inte hur det slutar men samtidigt är det viktigt att man vet att sluta i tid och inte överaarbetar målningen.
Bland de knappt trettio arbeten hon nu visar i sin premiärutställning finns dels landskap, dels abstrakta målningar. De har namn som ”Vass i skymningen”, ”Höstskog”, ”Beröring” och ”Fullbordan”.


Med på ett hörn
Gölsöm Ekbloms make, Björn Ekblom, höll en utställning med oljemålningar i Mariehamn i våras. Även nu finns han med på ett hörn med fyra oljemålningar, Eckerö kyrka och tre porträtt. Hos honom är det en mera realistiskt avbildade stil som gäller.
Utställningen har ingen vernissage men kan ses till den 14 september.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax