DELA

Bilder till en bok

Mari Stefansdotters bilder har kommit till ”som i ett led i en kedja av händelser”.
De tiotal bilder som hon nu ställer ut på Fäktargubben skall ingå i en bok som Mari Stefansdotter och Carina Karlsson gör om Kastelholms slott.
Mari Stefansdotter bor i Sund och har i flera tidigare projekt samarbetat med författaren Carina Karlsson.
– Jag jobbar ofta med konstnärliga blandprojekt. Carina och jag gör just nu en faktabok om Kastelholms slott riktad till barn och ungdomar.
Det att konstverken också skall fungera i en bok som kapitelavdelare och dekor fungerade utmanande för Mari Stefansdotter.
– Jag var länge inne på att ha riddartema på tavlorna, men riddartiden kan man inte sprida ut över en hel bok utan att det blir fel.


Lekfullt
Tekniken Mari Stefansdotter använt är serigrafi eller schablontryck som det också kallas.
– Det man skär bort är det som blir tryckt.
Hon är grafiker och har tidigare framför allt jobbat med metallgrafik.
– Det krävs mycket av grafikern för att det skall bli ett lyckat resultat. Grafiken skall också mångfaldigas för att den skall få räknas som grafik. Det här är fortfarande grafik, men inte alls så detaljstyrt. Serigrafi är otroligt lekfullt och bekymmerslöst för mig.


Skrik och ångest
Lekfullt kanske, men inte alls en lustfylld utställning.
– Som vanligt har det varit mycket skrik och ångest kring utställningen. Men Carina och jag träffas nästan dagligen och hon gav mig en dag en bok om Hildegard av Bingen. Hon levde på 1000-talet och skrev bland annat en örtabok. Jag läste hennes förteckning av läkeörter och valde några som jag tittade närmare på. Jag har valt växterna utgående från detaljutseendet, inte efter funktion.
Örtens form har hon sedan grupperat så att den inre formen skall framkomma genom den yttre.
– Grobladet till exempel är en trekant, och de placerade jag i en trekant. Blodroten däremot har en helt annan form och den satte jag i en cirkel.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax