DELA

Bibliotekshuset i Mariehamn firar 20 år

Den här veckan skall stadsbiblioteket fira. För 20 år sedan, 16 december 1989, öppnades dörrarna till det nya stadsbiblioteket för allmänheten. Efter många och långa debatter för och emot stod biblioteket klart. (På bilden bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall i bibliotekshuset.)
– Då visste vi inte att vi efter fyra år skulle arrangera Mariehamns litteraturdagar för första gången, eller att vi efter fem år skulle bli det andra folkbiblioteket i Finland med internetdatorer för allmänheten, säger bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall.
Förutsättningarna gavs med det nya huset.


Kulturhus
Det blå huset med torn, klocka och böljande konturer har kommit att fungera som stadens och hela Ålands kulturhus under de gångna 20 åren.
– Nu lämnar vi på sätt och vis över stafettpinnen till grannhuset söder om oss och hoppas att parken mellan de två kulturhusen ska bli en ännu tydligare symbol för kulturell samverkan, säger Gustafsson-Lindvall.
Bibliotekshusets 20-år firas så här:
n På onsdag, den 16 december kl 18, på dagen 20 år efter att huset öppnades, invigs det nya Miramargaraget som delvis är byggt under bibliotekshuset.
n På torsdag, den 17 december, kommer Ålands radio att direktsända ett ”öppet bokmöte” kl 10.30-11.30 under rubriken ”Välj din bok”. Ann-Christine Karlsson är programledare. Peter Kåhre och andra bibliotekarier medverkar och allmänheten är välkommen att delta
n På lördag, de 19 december, bjuder biblioteket på ”tedans” till musik av dansbandet Högtryck.
– Alla är välkomna och år vanliga biblioteksservice fungerar hela tiden.
n Hålltider för lördagen: 14.00-15.00 För barnen: Julsaga med bilder i samlingsrummet och pyssel på barnavdelningen, 15.15-16.15 dans till Högtryck, 16.15-16.30 paus, 16.30-17.15 dansen fortsätter, 17.15-17.30 Leo Löthman berättar alldeles sanna historier, 17.30-ca 18.00 dansen fortsätter och avslutas med långdans.
n Alexander Sonck är konferencier och biblioteket bjuder på te och plockmat av olika slag. Tipsrunda och en present till varje besökare. Staden skänker också bort ett antal exemplar av Mariehamns stads historia.
n Ett bildspel från invigningen och från husets tidigare födelsedagar visas i grupprummet.
n På platt-tv:n i tidningsrummet kan besökarna se vilka böcker som varit de mest utlånade år från år från 1995. Man får också tippa vilken roman som blir den mest utlånade under år 2009 . (jk)