DELA

Berättar om det ordlösa i bilder

Hon beskriver sitt målande och sin utställning som ett sätt att ta sig ut, ett sätt att berätta om det ordlösa i bilder.
Seija Henrikssons utställning, ”Ut ur kammaren”, i Ålands konstmuseum handlar om återhämtning från psykisk ohälsa.
De bilder som Seija Henriksson nu visar i museets entrégalleri spänner över en tidsrymd av drygt tio år. Hon berättar att hon 1997 råkade in i en amningspsykos, som hon dock beskriver bara som toppen av ett isberg.
Att ta sig ur den psykiska ohälsan har varit en lång process där konsten och kulturen har spelat en viktig roll. Utöver att hon målat har Seija också skrivit dikter och lyssnat mycket på musik.


Hade målat tidigare
Att målandet blev ett sätt att uttrycka sig på beror kanske också på att hon redan tidigare hade prövat på att måla. Hon berättar att hon läsåret 1994-95 gick på Ålands folkhögskola och där målade för Isa Hällström.
Hon gick också på en kurs inom Mariehamns församling med Eva Rundberg som lärare.


Lång process
Seija Henriksson menar att vi har ett behov att ge uttryck för det ordlösa och svåra och där blir konstskapandet ett hjälpmedel. Och psykisk ohälsa är det inget som man snabbt klarar av.
– Det kan vara en livslång process, en del av livet. För mig har det varit ett sätt att klara av skörheten, att hålla ihop vardagen.
Hellre än att beskriva det hon gör som att måla eller skapa konst vill Seija Henriksson enkelt och anspråkslöst säga att hon ”gör bilder”. De äldsta bilderna som hon nu visar är från 1998. Då arbetade hon i akryl medan hon numera mest gör kollage med silkespappersteknik och utöver akrylfärg också använder oljekrita.


Talande titlar
Redan av titlarna på de elva arbeten hon visar kan man utläsa att hennes konstskapande handlar om själva livet: ”Soliga dagar”, ”Bakom tysta muren”, ”En mogen kvinna”, ”Jorden snurrar vidare”, är några exempel.
Att gå ut på detta sätt och berätta om psykisk ohälsa är inte så vanligt och Seija Henriksson erkänner också att det inte varit så lätt.
– Den utställning som dyslektikern John Court just nu också håller i konstmuseet (pågår till den 11 spril) bidrog till att jag vågade ta det här steget.
Nu hoppas hon i sin tur kunna sporra andra.
– Jag vill uppmuntra andra att skriva, måla och prata om sina problem, säger hon.


Bra vård på Åland
Seija Henriksson berömmer också psykvården på Åland.
– Jag har fått all den hjälp jag behövt, säger hon uppskattande.
Själv har hon också engagerat sig i intresseföreningen för psykisk hälsa, Reseda, och i Ålands Fountainhouse. Hon citerar i sin egen introduktion till utställningen också Börje Asplund i Fountainhouse i Stockholm som sagt:
”De av oss som vågar öppna ögonen och skaffa oss lite kunskap om psykisk ohälsa kommer snabbt till insikt om att det är oändligt mycket mer som förenar oss än skiljer oss.”.
Utställningen i entrégalleriet hade vernissage i går kväll och den kan ses till den 8 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: DANIELA HASSELGREN