DELA

Bentes jubilerar med fars

Bentes sommarteater bjuder också i år på ett klassiskt folklustspel med målet att det blir en ny skrattfest.
Dessutom satsar ungdomsförbundet på säkra kort: en välkänd pjäsförfattare och ett team där alla har varit med förut. (På bilden Alexandra Gustafsson och Patrik Häggblom.)
Det handlar om en katt som är så obstinat att han har döpts till Kalle efter lantrådet Carl Björkman. Det handlar om en husbonde som är snål, lat och småelak med en listig mora och en pallervant till son och deras grannar. Det handlar om avundsjuka, vadslagningar och förvecklingar.
Men framför allt handlar det om ett folklustspel i äkta buskisgenré – det börjar dra ihop sig till sommarens teater på Bentes i Eckerö!
Då Nya Åland var med på pressvisningen i går var det exakt 14 dagar kvar till premiären. Några få repliker krävde sufflösens insats men i övrigt kunde ensemblen redan bjuda på en ganska väloljad helhet som bådade gott och som säkert ytterligare en sommar leder till många skrattsalvor i publiken.


En trilogi
I år fyller Ålands ungdomsförbunds sommarteater 15 år och det firas med pjäsen ”Snålvatten och Jäkelskap” av svensken Krister Classon. Det är den tredje pjäsen av Classon som spelas på Bentes och det lär bli fler. Årets folklustspel är nämligen det första i en trilogi och ungdomsförbundet har kontrakt att uppföra alla tre.
Pjäsen regisseras av Leif Sundberg som också har gjort de bearbetningar i texten som ger den lokal anknytning som till exempel repliken om katten Kalles namnhärkomst. Det är tredje gången som Sundberg regisserar på Bentes och årets pjäs ser han som ett bra val.
– Den här typen av pjäser passar bra här. Vi har tonat ner en del av buskigheten men det finns kvar så det räcker!


Massa jäkelskap
Alla skådespelare har tidigare stått på Bentes scen i någon pjäs, några av dem i flera. De kommentarer vi får om pjäsen är uteslutande positiva.
– Jag hade egentligen inte tid att spela i sommar men pjäsen var så rolig att jag kom med i alla fall, säger Mattias Hendersson.
– Jag tycker att den är rolig eftersom det händer så mycket och innehåller en massa jäkelskap, säger Linda Eriksson.
Det var egentligen meningen att Danne Sundman skulle spela huvudrollen som husbonden Nils-Erik men han insjuknade, som bekant, akut i hjärnhinneinflammation.
Det blev i stället en annan Bentesveteran som ställde upp med kort varsel, Kaj Lybeck.
– Då jag hörde hur tragiskt det gick med Danne ville jag ställa upp, säger Lybeck.
Är det svårt att sätta sig in i rollen på så kort tid?
– Nja, jag har nog hittat den ganska enkelt. Det är en roll som passar mig, en dum, snål och halvelak gubbfan!
Går du och mumlar repliker dygnet runt nu?
– Det är faktiskt lättare att öva vid repetitionerna och lära sig stickreplikerna ordentligt i stället.
Kaj Lybeck var för övrigt med i Bentes allra första pjäs för femton år sedan, det var Mirjam Öbergs ”Fransk afton”.
Producenten är också en ”gammal” Bentesräv, Ulf Schröder. Av alla uppsättningar har han producerat hela 13 stycken!
”Snålvatten och Jäkelskap” har premiär torsdagen den 28 juni.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

jonas.edsvik@nyan.ax