DELA

Barnteater på Folkis

Teater.
Barnteater.
”Den lilla kritcirkeln” av Alfonso Sastre, barnteaterföreställning med Ålands folkhögskolas teatergrupp i regi av Bodil Ehn-Schauman. I rollerna: Natalie Nordas, Karin Åkerblom, Zandra Walin, Ida Forselius, Carolina Öhberg, Carola Baer, Matilda Sjölund, Sara Bergman, Sofi Söderdahl och Sarah Hägglund. Musik Peter Hägerstrand och Emil Grönvall. Premiär på folkhögskolan 24 april.
Ett säkert vårtecken är inbjudan från folkhögskolans skapande linje till barnteaterpremiär.
Barnteatergruppen övar varje år in en pjäs som man sedan kan erbjuda till skolor och daghem. I år är det ”Den lilla kritcirkeln” av Alfonso Sastre som står på repertoaren.


Tar ställning
Alfonso Sastre, spansk dramatiker, essäist och kritiker, tar i sina pjäser ställningen för den lilla människan, för de fattiga och undanskuffade. Den lilla enaktaren för barn som nu ges av folkiseleverna är inget undantag. De två huvudpersonerna är den bortskämda flickan Rosita från en rikemansfamilj och den fattiga Paca vars mor städare åt Rositas föräldrar.
Vi flyttas till en tid och en miljö där hantverkare fortfarande utför viktiga sysslor i samhället. Till Hantverkarnas gata med skomakare, sömmerska, möbeltapetserare men också med en ballongförsäljare och en kringvandrande skrotsamlerska.


Strid och docka
I centrum för handlingen står Rosita och Paca.
Rosita som inte varit aktsam med sin en gång så fina docka och som ger bort den som betalning för en ballong som hon söndrat. Paca som tycker så synd om dockan att hon är beredd att köpa den för att få den reparerad och botad.
När Rositas mamma sedan upptäcker att den fina dockan är borta, dockan som Rositas pappa köpt i Rom drivs saken till sin spets. Rosita vill ha tillbaka dockan av Paca och frågan om vem som är dockans rättmätiga mor avgörs i en rättegång där skrotsamlerskan går med på att agera domare.


Kärleken vinner
Tvisten slits genom ett gammalt förfaringssätt med en uppritad kritcirkel över vilken de två stridande drar i dockan åt var sitt håll. Rosita vinner i två omgångar, men domaren – den visa skrotsamlerskan – avgör ändå tvisten till Pacas fördel. Hon menar att den är starkare som älskar dockan så mycket att hon är beredd att släppa taget för att den inte skall komma till skada.
I en liten diskussion efter föreställningen ställer regissören frågan om det var rätt mamma som fick dockan och det verkar som om de flesta tyckte att så var fallet. Men lite synd tyckte man kanske också om Rosita som ju faktiskt ägt dockan först men inte förstått att ta vara på den.
Publiken på premiären bestod av elever från årskurs ett och två i Vikingaåsens skola i Jomala. Mest spelas pjäsen för inbokade grupper från skolor och daghem, men torsdagen den 3 maj kl 19 ges också en kvällsföreställning som är öppen för allmänheten.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ANDREAS DIENERT