DELA

Återfann okänt Joelmanuskript

Då kungen var till Lemland. Det är titeln på det tidigare okända Joelmanuskript som Ann-Christin Waller (bilden) har hittat.
Ann-Christin Waller är barnbarn till Ålandskungen Julius Sundblom. Av sina föräldrar har hon ärv ett antal lådor med gamla papper, många av dem från Julius Sundbloms tid. Det var i hans handlingar som hon plötsligt gjorde upptäckten.
– Jag läste först utan att förstå vad det egentligen är. Det står ju inte på första sidan vem som har skrivit det. Men när jag såg vem det var blev jag rysligt glad, säger Ann-Christin Waller.
Manuskriptet är på nio sidor och undertecknat Jakopp Påk och – längre ner på sidan – Joel Pettersson, Norrby, Lemland.


Parisresa
När fredskonferensen efter första världskriget inleddes i Paris fanns tre ålänningar på plats. Det var tidningen Ålands chefredaktör Julius Sundblom och bönderna Johannes Eriksson och Johan Jansson från Finström. De hade fått mandat att försöka övertyga konferensdeltagarna om att Ålands folk borde få återförenas med Sverige.
– När de kom hem for min farfar runt på Åland och berättade om resan, säger Ann-Christin Waller.
Och som sagotiteln antyder handlar berättelsen om när Julius Sundblom kom till Lemland och Valborg.


Ville inte skriva
Ann-Christin Waller tror att Joel Pettersson lämnade manuskriptet till Julius Sundblom för publicering i tidningen Åland – men det gick aldrig i tryck. Kanske beror det på den smickrande bild av Julius Sundblom som tecknas i berättelsen.
– Min farfar var en anspråkslös och förnöjsam person. Jag tror att han inte ville skryta om sig själv.
Ann-Christin Waller glädjer sig över hur farfadern porträtteras i manuskriptet.
– Det berömmer honom och beskriver honom som en fin och skämtsam person. Jag blev glad över det för han beskrivs ofta som hård och durkdriven. Även om jag bara var sex år då han dog minns jag honom på ett helt annat sätt.


Landskapsarkivet
Ann-Christin Waller har tidigare skrivit en essä om Joel Pettersson. Möjligen kommer hon nu att bygga ut essän utgående från manuskriptet.
När det är gjort deponeras Joel Petterssons nyupptäckta verk hos landskapsarkivet. Vikarierande landskapsantikvarie Stefan Berggren har ännu inte sett manuskriptet.
– Men ett originalmanuskript är naturligtvis mycket värdefullt som jag ser det, kommenterar han.

annika.kullman@nyan.ax