DELA

Arrangerar julkonsert för alla åldrar

En julkonsert för hela familjen. Det är vad Matilda Karlström och Erica Granlund (bilden)tillsammans med femton andra musikunga bjuder på i S:t Görans kyrka på söndag kväll. Konserten är ett projekt i Nordens instituts regi.
Matilda och Erica, elever både i Ålands lyceum och Ålands musikinstitut, är projektanställda av Nordens institut på Åland för att organisera och genomföra julkonserten. Uppdraget har, enligt Maria Jonsson vid institutet, varit att finna en nisch bland alla andra högklassiga julkonserter som hålls. Målsättningen är att ge en konsert där alla åldrar, både gamla och unga skall kunna mötas, från de allra minsta till de äldsta.
Matilda och Erica har erfarenhet av konsertarrangemang redan från förut. För ett år sedan arrangerade de en välbesökt konsert för Röda korset.


Ville vara med
Medverkande i julkonserten har de funnit bland studiekamraterna vid musikinstitutet, men även andra unga musikutövare finns med bland de sjutton som skall medverka på söndagen. Matilda och Erica tycker att det inte alls varit svårt att få medverkande.
Programmet vill de i det här skedet inte avslöja i detalj, men de utlovar en blandning som skall passa alla åldrar.
– Allt från traditionella julsånger som ”Julen är här” och ”Nu tändas tusen juleljus” till lite poppigare saker som till exempel ”Fairytale of New York”, säger Erica.
Folkmusik, solosång och sång i grupp ingår. Judith Deáki medverkar som ackompanjatör på piano.
Entrén till konserten, som inleds kl 18 och räcker ungefär en timme, är fri men den som vill kan vid utgången skänka en slant till Rädda barnen.
– Vi hoppas att det skall bli fullt hus, säger Matilda.


Projektsatsning
Maria Jonsson berättar att Norden institut på senare tid satsat på olika korta projektanställningar i verksamheten.
– Vi är bara fyra anställda på institutet och har haft ett digert program det senaste året, förklarar hon.
Men det finns också ett annat syfte med projektanställningarna.
– Det är ett sätt för oss att erbjuda träning i kulturproduktion, något som det finns ett behov av på kulturfältet.
Maria Jonsson berättar att utöver Eric Granlunds och Matilda Karlströms engagemang i julkonserten har institutet knutit Robert Zetterqvist till sig för att arrangera en festival med ung musik till nästa höst och redan i vår skall Lina Antman hålla i ett skrivprojekt riktat till unga.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax